Ijesztő dolog derült ki a vizespalackokról

Mivel egyre többen viselik szívükön a bolygónk jövőjét, folyamatosan nő a kereslet az újrahasználható műanyag palackok iránt, illetve az egyszer használatos üdítős- vagy vizesflakonokat is sokan töltik meg újra. De vajon tényleg jó döntés?

Környezetvédelmi szempontból valóban az tűnik a legjobb megoldásnak, ha saját flakont vagy kulacsot használunk - akár több évig is. Egy New York-i szakember azonban arra figyelmeztet, hogy ez veszélyes is lehet.

Nagy a veszély

Nem is a WC-n van a legtöbb baktérium - részletek itt!

Ezeken a palackokon az ismételt felhasználás során úgy tapadhatnak meg a Streptococcus és Staphylococcus baktériumok, mint egy kikötőben horgonyzó hajón a kagylók - mondja Dr. Philip Tierno mikrobiológus. Ezek a kórokozók egy vékony biohártyát képeznek a vizespalackunk belsejében, ezt pedig csak alapos tisztítással tudjuk eltávolítani. A szakember ezért azt javasolja, hogy vizesüvegünket hetente legalább egyszer meleg, mosogatószeres vízzel mossuk át, és használjunk üvegmosó kefét is.

vizespalack, kulacs, üveg, baktériumok, fertőzésveszély, tisztítás
vizespalack, kulacs, üveg, baktériumok, fertőzésveszély, tisztítás

Alapos tisztítás kívül-belül

A szakértő szerint az alapos belső tisztítás mellett a vizespalackunk külső részét is rendesen le kell mosnunk, ugyanis ez találkozik először a külvilágból származó baktériumokkal. Gondoljunk csak bele, hogy kézfogás, lifthívás, számítógépezés vagy mobilozás közben mennyi kórokozó tapadhat a kezünkhöz. Ha ezek után - kézmosás nélkül - megfogjuk a kulacsunkat, nagy eséllyel kerül rá kórokozó. Onnan pedig már nincs messze a palack belseje.

Más szakértők pedig azt ajánlják, hogy néhány napos használat után tegyük be vizespalackunkat a mosogatógépbe, vagy áztassuk több óráig forró, szappanos vagy ecetes vízbe. Emellett jó, ha több kulacsot is tartunk otthon, hogy tudjunk váltani, ha az egyik éppen tisztításra vár.

Mennyi baktérium van a vizesüvegeinkben?

Egy friss tanulmány szerzői 12 újrahasználható palack vizsgálatával keresték a választ arra, hogy vajon mennyi baktérium lehet az ilyen kulacsokban. Mérésük szerint 300 ezer életképes mikroorganizmus volt egy négyzetcentiméteren. A négy legnépszerűbb termék egyikénél ennek a háromszorosát mérték a tudósok.

Forrás: thesun.co.uk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció