Nem is a WC-n van a legtöbb baktérium

Meglepő eredményre jutott egy amerikai professzor: tévhit, hogy a WC-ülőke a legkoszosabb pontja a lakásnak.

Dr. Chuck Gerba, az Arizona Egyetem mikrobiológia professzora annak járt utána, vajon valóban a WC-ülőke-e a legpiszkosabb dolog egy átlagos háztartásban. A professzor elsősorban az E. coli, valamint a Staphylococcus aureus baktériumok után nyomozott, és meglepő eredményre jutott.

Noha legtöbben nem állnánk neki zöldséget szeletelni WC-ülőkénken, a vizsgálat kimutatta, hogy ezen a helyen nagyjából 6 négyzetcentiméterre mindössze 50 baktérium jut, vagyis ugyanannyi, amennyi a mobilunkon is megtalálható, miközben egy számítógépes billentyűzet ugyanekkora területén 200-szor annyi baktérium tenyészik, de még a vágódeszkákon is ez a helyzet, hiszen azokon rendszeresen nyers húst szeletelünk. És akkor még szóba sem kerültek a konyhai törlőkendők és szivacsok, amelyek a mérések szerint 200 ezerszer koszosabbak a WC-ülőkénél.

Saját magunkat csapjuk be<br /><br />

Mindennek az az egyszerű oka lehet, hogy éppen amiatt, hogy a WC-t tartjuk a legkoszosabb helynek, itt takarítunk és fertőtlenítünk a leggyakrabban, míg ugyanezt a vágódeszkával sokkal ritkábban tesszük meg.

Dr. Gerba az irodákban is utánajárt a dolgoknak, és ott is számos olyan dologra bukkant, melyeken a baktériumok messze meghaladták a WC-ülőkén található baktériumok számát, ilyen volt például a telefon vagy az íróasztallap. De a szupermarketek sem sokkal biztonságosabb helyek, az egyik legveszélyesebb baktériumforrás a bevásárlókocsi, ám a szatyraink sem a leghigiénikusabbak, hiszen senki nem mossa ki őket olyan rendszerességgel, mint például az alsóneműit. Akkor vajon melyiken található több baktérium?

Hogy mindebből mi a tanulság? <br /><br />

Leginkább az, hogy a baktériumok a legkevésbé sem onnan támadnak, ahonnan várnánk, pedig érdemes résen lennünk, hiszen - bár az immunrendszerünk kellő védelmet tud nyújtani bizonyos mértékig - az E. coli képes kellemetlen fertőzéseket is előidézni. Amit a magunk részéről megtehetünk az az, hogy mindig alaposan kezet mosunk, mert ezzel elébe mehetünk a későbbi gondoknak.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, kis eséllyel egy-egy zápor is lehet, de a sok napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)