Nem is a WC-n van a legtöbb baktérium

Meglepő eredményre jutott egy amerikai professzor: tévhit, hogy a WC-ülőke a legkoszosabb pontja a lakásnak.

Dr. Chuck Gerba, az Arizona Egyetem mikrobiológia professzora annak járt utána, vajon valóban a WC-ülőke-e a legpiszkosabb dolog egy átlagos háztartásban. A professzor elsősorban az E. coli, valamint a Staphylococcus aureus baktériumok után nyomozott, és meglepő eredményre jutott.

Noha legtöbben nem állnánk neki zöldséget szeletelni WC-ülőkénken, a vizsgálat kimutatta, hogy ezen a helyen nagyjából 6 négyzetcentiméterre mindössze 50 baktérium jut, vagyis ugyanannyi, amennyi a mobilunkon is megtalálható, miközben egy számítógépes billentyűzet ugyanekkora területén 200-szor annyi baktérium tenyészik, de még a vágódeszkákon is ez a helyzet, hiszen azokon rendszeresen nyers húst szeletelünk. És akkor még szóba sem kerültek a konyhai törlőkendők és szivacsok, amelyek a mérések szerint 200 ezerszer koszosabbak a WC-ülőkénél.

Saját magunkat csapjuk be<br /><br />

Mindennek az az egyszerű oka lehet, hogy éppen amiatt, hogy a WC-t tartjuk a legkoszosabb helynek, itt takarítunk és fertőtlenítünk a leggyakrabban, míg ugyanezt a vágódeszkával sokkal ritkábban tesszük meg.

Dr. Gerba az irodákban is utánajárt a dolgoknak, és ott is számos olyan dologra bukkant, melyeken a baktériumok messze meghaladták a WC-ülőkén található baktériumok számát, ilyen volt például a telefon vagy az íróasztallap. De a szupermarketek sem sokkal biztonságosabb helyek, az egyik legveszélyesebb baktériumforrás a bevásárlókocsi, ám a szatyraink sem a leghigiénikusabbak, hiszen senki nem mossa ki őket olyan rendszerességgel, mint például az alsóneműit. Akkor vajon melyiken található több baktérium?

Hogy mindebből mi a tanulság? <br /><br />

Leginkább az, hogy a baktériumok a legkevésbé sem onnan támadnak, ahonnan várnánk, pedig érdemes résen lennünk, hiszen - bár az immunrendszerünk kellő védelmet tud nyújtani bizonyos mértékig - az E. coli képes kellemetlen fertőzéseket is előidézni. Amit a magunk részéről megtehetünk az az, hogy mindig alaposan kezet mosunk, mert ezzel elébe mehetünk a későbbi gondoknak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32 °C
Minimum: +19 °C

Gomolyfelhős, napos idő várható elszórtan záporral, zivatarral, utóbbiakat felhőszakadás, erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A Dunántúlon nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul. Késő estére 21 és 27 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra