Így vállalhatnak munkát az Ukrajnából menekülők

Egyszerűen vállalhatnak munkát a háború elől Magyarországra menekülő, magyar-ukrán kettős állampolgárok, de az ukrán állampolgárok elhelyezkedését is segítik bizonyos hiányszakmákban.

A magyar-ukrán kettős állampolgárok korlátozás nélkül foglalkoztathatóak Magyarországon, a menedékes státuszt kérő ukrán állampolgárok foglalkoztatása pedig a hiányszakmákban munkavállalási engedély nélkül is megtehető - mondta el az Inforádiónak Szűcs László munkajogász.

"Megbeszéltem a lányommal, hogy átadja-e a szobáját egy kárpátaljai családnak" A határ menti településeken számos magyar család fogad be saját otthonába Ukrajnából érkező menekülteket.

Hiányszakmákban könnyebben vállalhatnak munkát

A szakember leszögezte: a kettős állampolgárok, amennyiben van társadalombiztosítási- és és adószámuk, illetve rendelkeznek bejelentett lakcímmel, úgy gyakorlatilag korlátozás nélkül foglalkoztathatóak. Más a helyzet azok esetében, akik csak ukrán állampolgársággal bírnak; náluk meg kell nézni, hogy kértek-e menedékes státuszt. Amennyiben igen, az ukrán állampolgárok esetében életben van egy különleges szabályozás, miszerint bizonyos hiányszakmákban - a kereskedelem, mezőgazdaság, de még az informatika egyes területein is - gyakorlatilag munkavállalási engedély nélkül foglalkoztathatóak, ameddig a menedékes státusz fennáll - tette hozzá Szűcs László.

Kedd reggelig csaknem 180 ezer menekült lépte át a magyar határt Ukrajna felől az öt határátkelőhely valamelyikén. Legtöbbjük nem marad az országban, hanem továbbutazik Lengyelországba, vagy a nyugat-európai országok egyikébe.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)