Így vállalhatnak munkát az Ukrajnából menekülők

Egyszerűen vállalhatnak munkát a háború elől Magyarországra menekülő, magyar-ukrán kettős állampolgárok, de az ukrán állampolgárok elhelyezkedését is segítik bizonyos hiányszakmákban.

A magyar-ukrán kettős állampolgárok korlátozás nélkül foglalkoztathatóak Magyarországon, a menedékes státuszt kérő ukrán állampolgárok foglalkoztatása pedig a hiányszakmákban munkavállalási engedély nélkül is megtehető - mondta el az Inforádiónak Szűcs László munkajogász.

"Megbeszéltem a lányommal, hogy átadja-e a szobáját egy kárpátaljai családnak" A határ menti településeken számos magyar család fogad be saját otthonába Ukrajnából érkező menekülteket.

Hiányszakmákban könnyebben vállalhatnak munkát

A szakember leszögezte: a kettős állampolgárok, amennyiben van társadalombiztosítási- és és adószámuk, illetve rendelkeznek bejelentett lakcímmel, úgy gyakorlatilag korlátozás nélkül foglalkoztathatóak. Más a helyzet azok esetében, akik csak ukrán állampolgársággal bírnak; náluk meg kell nézni, hogy kértek-e menedékes státuszt. Amennyiben igen, az ukrán állampolgárok esetében életben van egy különleges szabályozás, miszerint bizonyos hiányszakmákban - a kereskedelem, mezőgazdaság, de még az informatika egyes területein is - gyakorlatilag munkavállalási engedély nélkül foglalkoztathatóak, ameddig a menedékes státusz fennáll - tette hozzá Szűcs László.

Kedd reggelig csaknem 180 ezer menekült lépte át a magyar határt Ukrajna felől az öt határátkelőhely valamelyikén. Legtöbbjük nem marad az országban, hanem továbbutazik Lengyelországba, vagy a nyugat-európai országok egyikébe.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció