Így előzhetjük meg a vízmérgezést

A nyári időszakban gyakran elhangzik, mennyire fontos a megfelelő folyadékpótlás, illetve a dehidratáció elkerülése. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a túlzásba vitt folyadékbevitel éppúgy veszélyes lehet.

Bele lehet halni a vízmérgezésbe?

2014 augusztusában egy amerikai középiskolás focista, Walker Wilbanks belehalt a túlhidratálásba, előtte két héttel pedig ugyanebből az okból egy ifjú georgiai focitehetséget vesztett el a családja. Tegyük hozzá, ez utóbbi eset tényleg nem mindennapi, mivel a fiú két gallon, azaz közel nyolc liter vizet és ugyanennyi sportitalt gurított le az edzés végeztével.

Mennyi vizet kell valójában meginnunk naponta? Részletek itt.

Mindkét középiskolás sportoló "vízmérgezésbe", hiponatrémiába halt bele, vagyis abba, hogy túl sokat ittak, ennek következtében pedig életveszélyesen alacsonyra csökkent szervezetükben a létfontosságú nátrium szintje. A túl sok víztől a szövetek megduzzadnak, izomgörcsök alakulhatnak ki, valamint hányás, görcsroham és eszméletvesztés is felléphet.

Az extrém mértékű folyadékbevitel életveszélyes állapotot idézhet elő, vízmérgezés hiponatrémia túlzott folyadékbevitel hidratáció víz ivás
Az extrém mértékű folyadékbevitel életveszélyes állapotot idézhet elő

Mennyit igyunk?

A Daily Mail egy szakértőre hivatkozva azt írja, nem kellene a fiatal sportolókat, illetve senki mást sem túl sok folyadék fogyasztására ösztönözni, mert ebből előbb lehet baj, mint a kiszáradásból. Például azt állítják, nem tudnak arról, hogy kiszáradás miatt elhunyt volna akár csak egyetlen focista is, a túlzott folyadékfogyasztásból adódó, esetenként végzetes hatásokra viszont a fenti két eset is szomorú példát szolgáltat.

Sokan azt javasolják, igyunk napi nyolc pohár vizet, illetve addig vigyünk be további folyadékot a szervezetünkbe, amíg a vizeletünk átlátszó nem lesz. Ez utóbbi helyett viszont inkább érdemes a szalmasárga, mézsárga árnyalatra törekedni, mivel az átlátszó vizelet már a túl bőséges folyadékfogyasztás jele.

Mit tehet, aki a nagy melegben is sportol?

Vízre természetesen szükség van, de fontos arra is figyelmeztetni mindenkit, hogy a hidratálást sem jó túlzásba vinni. Sportolók pedig lehetőség szerint többféle innivalóból válasszanak, ne csak vizet igyanak, és ami szintén fontos: a hidratálás ne vezényszóra történjen, hanem akkor, amikor megszomjazunk. Gondoljunk az állatokra - ők is akkor isznak, amikor szomjasak, mégsem pusztulnak el (feltéve, ha találnak elegendő ivóvizet). De a sportolókra visszatérve, az is jó módszer lehet, ha hideg vizet öntenek a fejükre, árnyékos helyre vagy belső térbe mennek egy kicsit lehűteni magukat, vagy lezuhanyoznak.

Forrás: dailymail.co.uk

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: