Hosszú COVID: ez a leggyakoribb tünet

A koronavírus-fertőzés után hosszú hetekig vagy akár hónapokig is elhúzódó tünetek nem csak a felnőtteknél alakulhatnak ki. Egy friss kutatás azt is megállapította, hogy mely gyerekeknél jelentkezik gyakrabban a hosszú COVID.

Ahogy arról korábban a Házipatika.com is beszámolt, a hosszú COVID nemcsak a felnőtt fertőzötteknek okozhat problémát, egy olasz felmérés szerint a gyerekek 13-15 százalékánál is megfigyelhető, hogy a fertőzéssel járó bizonyos tünetek 5 hétnél is tovább fennállnak. Az, hogy pontosan kiknél és miért alakulnak ki az elhúzódó panaszok, egyelőre még nem tisztázott, ám egy új tanulmány egy lépéssel közelebb került a kérdés megválaszolásához. A News Medical portál szemlézte azt a felülvizsgálatra váró orosz tanulmányt, amely megállapította, hogy az allergiával vagy asztmával küzdő, valamint az idősebb gyerekeknél nagyobb eséllyel alakul ki a hosszú COVID.

koronavírus COVID-19 gyerek hosszú COVID elhúzódó tünet
A gyerekeknél is a fáradtság a hosszú COVID vezető tünete. Fotó: Getty Images

A szülők segítségét kérték a kutatók

A túlsúlyos gyerekekre veszélyesebb a koronavírus - kattintson a részletekért!

A kutatók a 2020 áprilisa és augusztusa között a Z. A. Bashlyaeva Gyermekklinikán kezelt fiatalok állapotának alakulását követték nyomon a koronavírus-fertőzésből való felépülés után. Az egészségügyi nyilvántartásokból származó demográfiai adatok, kórelőzmények és klinikai teszteredmények mellett a gyerekek szüleit kérték meg, hogy kérdőívek segítségével számoljanak be a fiataloknál fennálló tartós tünetekről, valamint gyermekeik általános fizikai és pszichoszociális jóllétéről. Ezzel a módszerrel az említett kórházban kezelt 836 gyermek közül 518-tól gyűjtöttek be adatokat, az ő átlagéletkoruk 10 év volt. A kórházban tartózkodás során a gyerekek 37 százalékánál alakult ki tüdőgyulladás, és 2,7 százalékuknál volt súlyos lefolyású a vírusfertőzés. A vizsgált alanyok egy részénél a megfertőződés előtt is fennálló betegségeket is regisztráltak, köztük például ételallergiát, allergiás náthát és asztmát, emésztőrendszeri zavart, ekcémát, illetve neurológiai problémát.

Vezető tünet a fáradtság

A nyomon követés időszakában a gyerekek körülbelül negyede számolt be legalább egy, tartósan fennálló tünetről, ami a koronavírus-fertőzéshez köthető. A leggyakoribb ezek közül a fáradtság volt, ezt követte az álmatlanság, de többen panaszkodtak a megváltozott szagérzékelésre és fejfájásra is. A tünetek nagy része idővel mérséklődött, a legtartósabbnak a fejfájás és azalvászavarokbizonyultak, ám a szakértők szerint ezek inkább a vírus pszichológiai hatásaival magyarázhatóak.

Az adatok elemzéséből világosan kirajzolódott, hogy a 6 évesnél idősebb gyerekeknél gyakrabban jelentkezett a hosszú COVID, mint a 2 éves vagy annál fiatalabbak körében. Ez hasonló a felnőtt esetekhez, ahol szintén az figyelhető meg, hogy a tünetek az életkor előrehaladtával párhuzamosan növekednek. Az életkor mellett az allergiás megbetegedésekhez volt köthető nagyobb arányban az elhúzódó tünetek jelenléte, az allergiával vagy asztmával küzdő fiatalokat gyakrabban sújtotta a hosszú COVID. A szakértők ugyanakkor kifejtették, további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy részletesebben is feltérképezzék a gyerekeknél jelentkező hosszú COVID mechanizmusait.

Gyermekeknek is adható koronavírus elleni oltóanyagot kezdtek el embereken tesztelni a közép-kínai Honan tartományban - olvassa el erről szóló cikkünket ide kattintva.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: