Hol bujkálhatott eddig az omikron variáns?

A koronavírus új, gyorsan terjedő omikron variánsának felbukkanásával fogy a remény, hogy hamarosan legyőzhetjük a járványt. Az újabb mutációk rávilágítanak arra, hogy számos tényező és körülmény lehet, amit még mindig nem ismerünk, és ami továbbra is a vírus malmára hajtja a vizet.

Érdekes és az egész világot foglalkoztató kérdést feszeget friss cikkében a Science. A lap elismert szakértők megszólaltatásával számba veszi a hirtelen felbukkant, azóta globálisan terjedő omikron variáns eredetét illető lehetőségeket, tekintettel arra, hogy milyen tényezők és körülmények segíthették kifejlődését és terjedését.

omikron variáns
Egyre több országban azonosítják az omikron variánst. Fotó: Getty Images

A titokzatos omikron

Ahogy arról a Science ír: nyilvánvaló, hogy az omikron variáns nem valamelyik domináns, aggodalomra okot adó koronavírus-változatból (például az alfából vagy a deltából) fejlődött ki. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján úgy tűnik, hogy azokkal párhuzamosan, "csendben" alakult ki. Emma Hodcroft, a Berni Egyetem virológusa szerint ez a törzs korán elválhatott a többitől, nagyjából 2020 közepén. Amiből adódik a kérdés: elődei hogyan maradhattak észrevétlenek egészen eddig. A tudósok szerint erre jelenleg három lehetséges magyarázat létezik.

Az egyik, hogy a vírus egy olyan populációban keringett és fejlődött, ahol nem volt szem előtt, vagyis nem vizsgálták és nem szekvenálták (például valahol Afrika déli részén). Christian Drosten, a berlini Charité Egyetemi Kórház virológusa szerint "ahhoz, hogy egy ilyen vírus kifejlődjön, hatalmas evolúciós nyomásra van szükség." Egyes tudósok szerint azonban kérdéses, hogy valóban létezik-e olyan hely a világon - legyen bármilyen elszigetelt -, ahol egy ilyen variáns ennyi ideig teljesen rejtve maradhat.

Egy dél-afrikai orvos elmesélte, hogy milyen tüneteket tapasztaltak az első betegek, akiket bizonyíthatóan a koronavírus omikron variánsa fertőzött meg.

A másik potenciális lehetőség, hogy az omikron variáns olyan, krónikusan fertőzött koronavírusos betegben alakult ki, akinek az immunrendszere egy másik betegség vagy valamilyen gyógyszer hatására legyengült. (Ez az elképzelés egyébként már az alfa variáns megjelenésekor felmerült, és akkoriban néhány fertőzöttől származó minta szekvenálása alá is támasztotta.)

Richard Lessells, a dél-afrikai Kwa-Zulu-Natalban található egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó kutatója korábban preprint tanulmányban ismertetett egy meglepő esetet, amikor egy kezeletlen HIV-fertőzésben szenvedő dél-afrikai nő több mint 6 hónapon keresztül hordozta a SARS-CoV-2 vírust. Az pedig ez idő alatt számos, az aggodalomra okot adó koronavírus-változatoknál is megfigyelt mutációt halmozott fel.

A harmadik lehetséges magyarázat szerint az omikron variáns nem az emberben fejlődött ki, hanem állati rezervoárokban - egyes kutatók úgy vélik, hogy rágcsálókban -, és csak később került át az emberre. Feltételezések szerint emiatt a vírus olyan evolúciós nyomásnak lehetett kitéve, hogy számos új mutációt hozott létre: olyanokat is, amelyek a korábbi változatokban még nem voltak jelen.

Mire számíthatunk?

Az eddigi kutatások azt mutatják, hogy csak az omikron tüskefehérjéje legalább 32 mutációt hordoz - vagyis 32 ponton változott meg az eredeti, vuhani vírus tüskefehérjéjéhez képest - ami szakemberek szerint nagyobb fertőzőképességgel járhat együtt. Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet pár nappal azután, hogy Dél-Afrikában kimutatták, az omikront az aggodalomra okot adó változatok közé sorolta.

Mindhárom magyarázat mellett és ellen is vannak érvek, lassan gyűlnek a tudományosan alátámasztott adatok és eredmények, ám a tudósok egyelőre csak találgatni tudnak az omikron kialakulásának körülményeit illetően.

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +5, +10 °C
Minimum: -5, +2 °C

A napsütés mellett felhőátvonulásokra kell készülni, ezekből helyenként zápor, a hegyekben esetleg hózápor is kialakulhat. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 5, 10 fok között alakul. Kedden már nem lesz front felettünk, de sokan még mindig hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak magukon. A reggeli ízületi panaszok napközben is fennállhatnak, illetve erős fejfájás is jelentkezhet, ami a szeles tájakon lehet intenzívebb. Ingadozhat a vérnyomás, jellemző lehet a rossz közérzet. Sokan még az óraátállítást sem heverték ki. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: