Hatékonyabban pusztítja a koronavírust, mint eddig bármi

Laborkörülmények között a kutatók már képesek olyan nanotesteket létrehozni, melyek megakadályozzák a koronavírust abban, hogy bejusson az emberi sejtekbe.

Miközben Fifi a láma egy readingi réten legelészik, addig a brit Rosalind Franklin Institute kutatói az állat véréből kinyert antitestek továbbfejlesztésével épp azon dolgoznak, hogy áttörést érjenek el az új koronavírus okozta COVID-19 kezelésében. Az újfajta immunterápia, ami egy COVID-specifikus "antitest-koktélt" takar, akár hónapokon belül a klinikai tesztelés fázisába léphet - minderről a Nature Structural and Molecular Biology-ban számoltak be a kutatók. A BBC híradása szerint az új eljárás során a lámák antitestjeit alakítják át. Ez pedig főképp azért lehetséges, mert az állatok vérében lévő antitestek jóval kisebbek, és egyszerűbb struktúrájuk, mint az emberi vérben lévő antitesteknek.

Így segíthet a lámák vére a koronavírus elleni harcban

"Felnyitják" a koronavírust

A vezető kutató, Prof. James Naismith, a Rosalind Franklin Institute igazgatója a technikát ahhoz hasonlította, mintha kulcsot készítenének a koronavírus zárjához. "A lámák antitestjei már illenek ugyan a zárba, de még nem lehet elfordítani. Ezért fogjuk azokat és egy kis molekuláris biológiával simára csiszoljuk, hogy passzoljanak" - mondta. Az antitestek az úgynevezett adaptív immunrendszer részei, olyan molekulák melyek képesek a szervezetet támadó vírushoz vagy baktériumhoz igazodva átalakulni és kapcsolódni. "Amikor újra megfertőződünk, a testünk azokat a vírusokat, vírusrészeket veszi célba és pusztítja el, melyekre már rátapadtak az antitestek" - magyarázta a szakember, rávilágítva, az immunterápia lényege, hogy a beteg immunrendszerét olyan antitestekkel támogatják meg, melyek már korábban adaptálódtak a vírushoz, így könnyen megtalálják és kapcsolódnak ahhoz.

Koronavírus: sokaknál eltűnnek az antitestek Mindössze néhány hónapig maradnak meg az emberi testben a koronavírus antitestjei - mutatta ki egy német kutatás. Egyelőre kérdéses, milyen mértékben hat ez a hosszú távú immunitásra és az oltási stratégiákra, de kritikus ellenőrzésre szorul a folyamat. Részletek itt.

Ha a vírus változik, a kutatók is változtatnak

Már most is van arra példa, hogy a koronavírus-fertőzésen átesettek vérét használják a COVID-19-ben szenvedőknél. A lámavérből kinyert antitest-terápia lényege azonban az, hogy a kutatók képesek kimondottan koronavírus-specifikus antitesteket létrehozni erre a célra.

A láma-antitestek újraalkotott részeit nanotesteknek nevezik. "Olyan nanotesteket tudunk alkotni a laboratóriumainkban, melyek különösen hatékonyan pusztítják a koronavírust - hatékonyabban, mint eddig bármi" - mondta a Naismith professzor. Magyarázata szerint mindezt úgy képesek elérni a nanotestek, hogy a vírus úgynevezett tüske proteinjéhez kapcsolódnak, így téve lehetetlenné, hogy a kórokozó bejusson az emberi sejtekbe.

"Valójában azt csináljuk a laborban, mint amit az immunrendszer a testben" - így a professzor, aki szerint a természetes folyamathoz képest az ő előnyük az, hogy nagyon gyorsan képesek átalakítani a nanotesteket, így ha a vírus változik, vagy egy új vírussal találjuk szembe magunkat, akkor szinte azonnal tudnak hozzá új nanotesteket is alkotni a laborban. A kutatócsoport még a nyáron szeretné állatkísérletekben bizonyítani a terápia hatékonyságát, s abban bíznak, hogy még idén megkezdődhet a kezelés embereken történő klinikai tesztelése is.

Látványos lassított felvétel mutatja, mennyire hatékonyak a maszkok a koronavírus ellen - kattintson és nézze meg a videót az nlc.hu cikkében.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: