Hátborzongató sérülés. Mi a belső lefejezés?

Életben maradt egy fiú, aki Idahoban nemrég egy nagysebességű autóbalesetben szenvedett el egy ritka és legtöbbször halálos sérülést. Az úgynevezett "belső lefejezés" gyakoribb a gyermekeknél, s a legtöbb esetben végzetes.

A 4-éves Killian és anyja hazafelé tartottak egy születésnapi partiról, amikor jégeső kapta el őket, a kocsi megcsúszott, áttért a szemközti sávba és frontálisan ütközött egy másik autóval. Az ütközés következtében a gyermek feje olyan erővel mozdult el, hogy a rántás elszakította Killian szalagjait a nyakánál, s a fejét csak egyéb nyaki szövetek tartották a helyén. A lefejezés tulajdonképpen nem helyes kifejezés, hiszen a fej nem vált el a testtől, s esetenként a gerinc sem szakad el.

Frontális ütközéskor a gyerekek nyaka súlyosan sérülhet (képünk illusztráció)

Dr. Toba Niazi, a gyermekgyógyászati idegsebész, a miami Nicklaus Gyermekkórház specialistája (ugyan nem vett részt Killian kezelésében, de ismeri ezt a fajta sérülést) elmondta a livescience.com-nak, hogy amikor ilyen sérülés bekövetkezik, a nyaki szalagok elszakadnak, s a fej jobban képes elmozdulni, mint szabadna. Következésképpen, ha a sérülést nem ismerik fel idejében, az az agytörzs sérülésével járhat. Márpedig ez az a terület, amely ellenőrzi a légzést.

A pontos halálozási arány az ilyen típusú sérülés esetében nem ismert Niazi szerint, aki elmondta azonban, hogy az autóbalesetben életüket vesztő embereket nem mindig viszik boncolásra a halálos sérülések azonosítása érdekében. Egy 2005-ös tanulmány, amely a belső lefejezéses sérüléseket vizsgálta egy philadelphiai kórházban, megállapította, hogy több mint 17 év alatt, 16 gyermek fordult meg ilyen sérüléssel az intézményben, de csak öt maradt életben.

A közúti balesetet követően átélt fájdalom nagysága és súlyossága a génektől függhet. Részletek!

A sérülés orvosi nevén atlanto-occipitalis diszlokáció (atlas a legfelső gerinccsont neve, a occipitalis csont pedig a koponya alsó részét alkotja hátul). A sérülést a köznyelv ostorcsapásként ismeri, s éppen ennek megakadályozására van minden autó fejtámlával felszerelve. De pontosan ezért figyelmeztetnek az orvosok, hogy a gyermekeket bizonyos korig, méghozzá tovább, mint ahogy az manapság általános (azaz 2 éves koron túl is), a menetiránynak háttal kellene utaztatni. A lassulás hatásától ugyanis a legjobb gyermekülés sem véd meg, hiszen a nagy lassulás miatt a gyermek feje óriási energiával előrelendül. A sérülés nem véletlenül háromszor gyakoribb gyermekeknél, mint felnőtteknél állítja egy 2015-ös tanulmány. Ennek oka részben az, hogy a gyermekek feje sokkal nagyobb a testükhöz képest, mint a felnőtteké, másrészt a gyermekek fejletlen izomzata és kötőszövetei nem képesek féken tartani a fej tömegét. Ráadásul a gyermekek szalagjai lazábbak - mondta Niazi –, ami önmagában is sokkal valószínűbbé teszi a sérülést a gyermekek esetében. A szalagszakadásokat – ha más baj nem történik –, ha lassan is, de meg lehet gyógyítani.

A következő videóban jól követhető, hogy a gyermek különböző pozíciókban, és védőeszközök használata mellett mekkora veszélyeknek lehet kitéve komoly ütközés esetén.

A túlélési esélyek növelése érdekében fontos, hogy rögzítsék a fejet és a nyakat. Killian esetében a szakszerű helyszíni ellátás nagyban hozzájárult a gyermek életben maradásához. A kezelés során a károsodott területet mindig mozgásképtelenné kell tenni. A külső merevítés helyett, amely nem mindig megfelelő, Niazi olyan műtétet javasol, amelynek során rudak, huzalok vagy csavarok gondoskodnak a koponya és a gerinc kapcsolatának megjavításáról.

Az említett 2015-ös tanulmány megállapította, hogy a belső lefejezés egy olyan szalagsérülés, ami valószínűtlen, hogy akár hosszabb ideig tartó külső rögzítés mellett is képes volna a spontán gyógyulásra, azaz mindenképpen sebészi, és szükség esetén idegsebészi beavatkozást kíván. Forrás: livescience.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)