Ezért is történik annyi autóbaleset!

A vezetési idő tíz százalékában nem figyel az útra az átlagos sofőr, mert éppen eszik, a telefonját keresi, SMS-ezik vagy az autórádiót kezeli - derült ki egy amerikai kutatásból. A friss jogosítvánnyal rendelkezők pedig még nagyobb veszélyben vannak.

A Virginiai Egyetem és az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatói az autók belső terébe szerelt szenzorok (melyek például a fékezést, a kormányhasználatot, a sávból való kitérést és egyebeket rögzítettek), illetve videokamerák segítségével vizsgálták a vezetők viselkedését.
A vizsgálat első felében 16-18 éves kezdő vezetők vettek részt, a jogosítvány megszerzése utáni másfél évben. A többi résztvevő (nők és férfiak egyaránt) legalább húszéves vezetési tapasztalattal rendelkezett. A kutatási eredmények alapján az autóvezetők a vezetési idő mintegy tíz százalékában nem az útra figyeltek, hanem egyéb dolgok terelték el a figyelmüket, például a tükrök igazgatása, az evés vagy az út másik oldalán történt baleset. A gyakorlott vezetőknél ezek a pillanatok - a kockázatot megduplázó telefon kivételével - nem fokozták a balesetveszélyt, ám a kezdőknél igen megnövelték. Háromszorosára növelte a balesetveszélyt, ha a frissen vizsgázott sofőr falatozott vezetés közben, négyszeresére, ha SMS-ezett és nyolcszorosára, ha menet közben keresgélt valamit. A figyelmet elterelte az is, ha a tükröket vagy az ablakokat igazgatták, illetve ha a rádiót vagy a légkondicionálót nyomkodták.

Az autóvezetők figyelmetlensége sok balesetet okoz

Az autóvezetők figyelmetlensége sok balesetet okoz


Maga a telefonbeszélgetés sem a tapasztaltabbak, sem a kezdők esetében nem fokozta a veszélyt. Ám mivel a beszélgetést a telefon keresgélése, felvétele vagy a számok keresgélése, bepötyögése is meg szokta előzni, ezek erősen növelik a balesetveszélyt. A figyelmüket vesztő tizenéves sofőrök sokkal nagyobb valószínűséggel lettek autóbaleset részesei, és gyakrabban esett meg velük, hogy éppen csak sikerült elkerülniük az ütközést - derült ki a tanulmányból. Ütközésnek tekintettek minden olyan eseményt, melyben a jármű egy másik járművel vagy egy másik tárggyal lépett fizikai érintkezésbe, részben vagy egészben a vezető hibájából.

"Veszélyes minden, ami elvonja az útról a figyelmet, ám a kezdő fiataloknál nagyobb a kockázat, mert náluk még nem alakult ki a vezetéshez szükséges egészséges, biztonságos ítélőképesség" - mondta Bruce Simons-Morton, a kutatás vezetője, majd hozzátette: "Az embereknek egyszerűen meg kell érteniük, hogy bármennyire is praktikusak az autókba szerelt technikai találmányok, nem feltétlenül kell ezeket használni. A szülőknek pedig példát kell mutatniuk a gyerekeiknek, tehát az lenne a legjobb, ha ők sem telefonálnának vezetés közben."

A kutatás eredményei és a vizsgálati módszerek pontos leírása a New England Journal of Medicine című szaklapban jelentek meg.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +33 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban hétfon délelőtt kissé felhős, száraz időnek örülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag