Hajóbaleset: alig volt esélyük

Hét ember meghalt, huszonegy pedig eltűnt a vízben, miután szerda este két utasszállító hajó összeütközött a Dunán. A gyors sodrású, 10-15 fokos vízbe zuhant utasok teste néhány perc alatt kritikus állapotúra hűlhetett.

Szerda este, néhány perccel kilenc óra után ütközött egymásnak két hajó a Dunán. A Hableány nevű túrahajót a Margit híd közelében érte utol a jóval nagyobb Viking Sigyn utasszállító, maga alá gyűrve azt. Az ütközés után a hajó az oldalára fordult és néhány másodperc alatt elsüllyedt, fedélzetén egy 33 fős turistacsoporttal, illetve a kétfős személyzettel. A helyszínre érkező mentőegységek hét embert tudtak a partra menteni, és további hét holttestet találtak, huszonegy embernek azonban a cikk elkészültéig nem akadtak a nyomára. A baleset az utóbbi évtizedek legsúlyosabb magyarországi hajókatasztrófája, ahol az áldozatok esélyeit a folyó áradása és nagy sodrása, illetve a víz alacsony hőmérséklete is jelentősen lecsökkentette.

A kihűlés első tünetei Dacára annak, hogy az emberiség mind tudásában, mind szociális érzékében jelentős fejlődésen ment át, nem múlik el úgy tél - még az utóbbi években tapasztalt enyhébb telek sem - hogy ne szerepelne a hírekben a kihűlés okozta halál. De pontosan mi is történik akkor, ha az emberi szervezet kihűl? Kattintson a részletekért!

Néhány perc alatt kritikus szintre hűl a test

Az ilyen balesetek esetén az idő kulcsfontosságú, hiszen a hideg vízben a test néhány perc alatt kritikus szintre hűl le . A Duna hőmérséklete 10-15 fok körüli volt tegnap éjszaka, ami még egy gyakorlott, jó úszó számára is életveszélyes lehet. Ahogy ugyanis hűl, úgy kapcsol a test "túlélő üzemmódba", és a maghőmérséklet (tehát a belső szervek működéséhez szükséges hőfok) fenntartása érdekében összehúzza a vérereket, így csökkentve a hőleadást. Emiatt a szövetek nem jutnak megfelelő mennyiségű vérhez, így oxigénhiányosakká válnak, roncsolódnak, majd elhalnak. Mivel a keringés lelassul, az izmok gyorsan legyengülnek, így a jó fizikumú úszók csapásai is erőtlenné válnak - ilyen állapotban a 20-30 méterre lévő part is elérhetetlen távolságnak bizonyulhat.

Szonárral kutattak az elsüllyedt hajó után a Dunán. Fotó: MTI/Mohai Balázs
Szonárral kutattak az elsüllyedt hajó után a Dunán. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az extrém kihívást kedvelők körében népszerű hidegvízi úszás során a Dunában mértnél alig hidegebb, 6-11 fok közötti vízben mártóznak meg a résztvevők. Ez a hőmérséklet már nagyon megterheli a keringési rendszert , gyakorlói is csupán néhány percet töltenek a vízben aktív mozgással, és a szervezetüket is fokozatosan készítik fel a terhelésre. De még az összes óvintézkedést betartva sem javasolják ezt a sportot a például keringési betegségben szenvedőknek, hiszen számukra végzetes is lehet a hideg víz okozta sokkhatás.

Tovább rontotta az esélyeket, hogy a megáradt folyó sodrása is sokkal erősebb volt a megszokottnál. Ráadásul az utasok a hideg, esős idő miatt vastag ruházatot, kabátot is viseltek, amely a mozgásukat is akadályozta.

Dr. Zacher Gábor a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának korábbi vezetője a M1 reggeli műsorában felhívta a figyelmet: nem csak a hideg víz, de már maga az ütközés is eredményezhetett súlyos sérüléseket. Zacher szerint úgy kell elképzelni, mintha egy kamionos ütközne egy kismotorral. A hajón utazók eleshettek, beüthették a fejüket, eltörhették a karjukat, és sokkot is kaphattak a balesettől - idézi a szakembert a hgv.hu .

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)