Súlyos hatással lehet az energiaválság a világra

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem folytatására szólította fel hétfőn Nada al-Nashif, az ENSZ emberi jogi főbiztoshelyettese Genfben az Európai Unió tagállamait. Egyúttal óva intette a kormányokat attól, hogy visszatérjenek a fosszilis energiahordozók használatához.

Nashif elismerte, hogy az Európát sújtó energiaválság – amely éppen a legkiszolgáltatottabbaknak a legrosszabb – tovább súlyosbodhat a tél közeledtével, de óva intette a kormányokat, hogy emiatt megfeledkezzenek a klímaváltozás elleni terveikről. „A jelenlegi klímaválságban nem fordulhatunk vissza" – hangsúlyozta az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 51. ülésszakának megnyitóján, kiemelve a fosszilis energiahordozók használatának hosszú távú környezetkárosító következményeit. Példaként említette a Pakisztánban pusztító, több mint 33 millió embert érintő árvizeket, amelyek szintén az éghajlatváltozás velejárói. „Hány ehhez hasonló tragédiára van szüksége a világnak ahhoz, hogy végre cselekedjen?” – tette fel a kérdést.

szénerőmű, füst
Az ENSZ felhívta a figyelmet, az energiaválság közepette sem szabadna visszatérni a fosszilis tüzelőanyagok használatához. Fotó: Getty Images

Európában az energiaárak rendkívüli módon megnőttek Oroszország ukrajnai háborújának februári kezdete óta. Tavaly az EU földgázszükségletének mintegy 45 százalékát Oroszországból szerezte be, a háború és a miatta kivetett szankciók következtében azonban ez az arány jelentősen csökkent. Több ország emiatt bejelentette, hogy ideiglenesen ismét igénybe veszi fosszilisüzemanyag-forrásait. Július végén Nagy-Britannia kormánya elrendelte az angliai széntüzelésű erőművek működési feltételeinek átmeneti enyhítését a téli időszakra, Németországban pedig jóváhagyták a számos olaj- és széntüzelésű erőmű újjáélesztéséről szóló javaslatot.

Nashif ezzel szemben úgy véli, az európai kormányoknak több figyelmet kellene fordítaniuk a megújuló energiaforrásokat célzó befektetésekre. A főbiztoshelyettes emellett kitért Oroszországra is, azt vetve Moszkva szemére, hogy megfélemlíti azon állampolgárait, akik ellenzik az ukrajnai háborút. Kijelentette, a Kreml lépései – amelyek között az internetes oldalak korlátozását és a cenzúrát említette – a szabad gyülekezési jogot és a sajtószabadságot is sértik. Az Ukrajna ellen február 24-én indított háború miatt az ENSZ-közgyűlés áprilisban felfüggesztette Oroszország tagságát az Emberi Jogi Tanácsban. Az ENSZ emberi jogi főbiztosi hivatala egyúttal fontolóra veszi, hogy oroszországi különleges megbízottat nevez ki az emberi jogi visszaélések kivizsgálására.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +10 °C

Többnyire napos idő várható kevés fátyolfelhővel, emellett északkeleten gomolyfelhők is képződhetnek. Csapadék nem várható. Napközben több helyen megélénkül az északnyugati szél. A hőmérséklet délután 23 és 27, késő este 12, 19 fok között valószínű. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezekben a napokban nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra