Ijesztő előrejelzés: sokan veszíthetik el a munkájukat

Az energiaválság miatt megugró gáz- és villamosáram-árak a hazai vállalkozások jelentős részét is padlóra küldhetik. A megkérdezett cégek 14 százaléka már most úgy látja, hogy be kell zárnia, holott az elemzők szerint a neheze még előttünk van.

A hazai vállalkozások mintegy 40 százaléka még csak most találkozik az energiaválságban elszálló gáz és áramárakkal, a cégek 14 százaléka pedig úgy látja, hogy bezárással kell reagálnia a mostani helyzetre - többek között ez derül ki a Portfolio körkérdéséből, amire 1647 vállalati vezető válaszolt.

Nehéz hónapok elé néznek a magyar vállalkozások

Az energia világpiaci ára a nyári hónapokban drasztikusan emelkedett. Az energiafelhasználás az éven belül nem egyenletes, a hidegre forduló időben megugró fogyasztás szállodákat, fürdőket, de akár irodákat, termelő üzemeket is ellehetetleníthet. Sok cég az októberi hónaptól kezdve szembesülhet azzal, hogy a költségei jelentősen megugrottak. A Portfolio emiatt már most egy kérdőívvel kereste fel a vállalkozásokat, melyben arra voltak kíváncsiak, hogyan látják a saját helyzetüket. 

boltzár
rengeteg vállalkozás bezárhat a megugró energiaárak miatt. Fotó: getty Images

A kérdésekre adott válaszok alapján a vállalatok egyharmada hosszú távú szerződés nélkül, pillanatnyi piaci áron vásárolja az energiát. További szűk harmadának hamarosan lejár a hosszabb távú szerződése, és új energiakereskedői ajánlat fogja meghatározni, mennyit fizet a következő időszakban. További 11 százaléknak ez a közelmúltban már megtörtént. Mindössze minden 9. vállalkozás nyilatkozott úgy, hogy hosszú távú szerződése miatt nem kell szembenéznie az energia drágulásával.

A számok alapján a vállalkozások több mint 40 százaléka szembesült a közelmúltban, vagy fog találkozni a közeljövőben a megemelt árakkal. A válaszadók közel fele úgy gondolja, hogy az áramköltsége egy év alatt többszörösére emelkedik, csupán 12 százalék nem számít jelentős drágulásra. 

A válaszadók mintegy fele spórolna az energiával, harmaduk a költségcsökkentő beruházásokkal szaladna előre. Mintegy a válaszolók negyede jelezte, hogy más típusú költségeket vágna vissza, és ugyanennyien jelezték, hogy elbocsátásokat terveznek. A megkérdezettek 14 százaléka ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy várhatóan be kell majd zárnia a vállalkozását. A legtöbben persze az áraik drasztikus emelésével próbálják kompenzálni a kialakuló helyzetet, a válaszadók közül sokan 50 százalékot meghaladó emelésre kényszerülnek. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: