Ennyien fagytak eddig halálra

A Magyar Szociális Fórum legfrissebb adatai szerint tavaly ősz óta 192-en szenvedtek fagyhalált Magyarországon.

Kevesebben fagytak meg idén, mint tavaly

Az emberjogi szervezet szerint az áldozatok 54 százaléka a szabad ég alatt, a kórházba szállítás közben vagy a kórházban halt meg, 46 százaléka a fűtetlen lakásban hunyt el. Utóbbiak többsége magára maradt idős, beteg, illetve nyomorban élő ember volt - írja Magyar Szociális Fórum adataira hivatkozva a 24.hu.

192-en fagytak halálra március közepéig, vörös kód riasztás vörös kód fagyhalál fagyás halál időjárás
Tényleg senkinek nem kellett a szabadban éjszakáznia?

Az előző télhez (2016-2017) képest csökkent a fagyhalál áldozatainak száma, akkor 203-an hűltek ki végzetesen, de az MSZF szerint ez az enyhébb időjárásnak köszönhető.

A szociális fórum szerint tömegeknek kell arról dönteniük, hogy egyenek-e vagy fűtsenek, ezért hűlnek ki végzetesen a magukra hagyott emberek saját, fűtetlen otthonukban. Az évről-évre ismétlődő tömeges fagyhalál társadalmi oka a több millió embert sújtó fizetésképtelenség - írja a szervezet.

Senkinek nem kellett a szabadban éjszakáznia?

Korábban a szociális ügyekért felelős államtitkár azt mondta, több száz hajléktalan és magányos idős ember életét menthette meg az idén először bevezetett vörös kód riasztás. Czibere Károly szerint a leghidegebb éjszaka is csak 94 százalékos volt az ellátórendszer telítettsége, ezért senkinek nem kellett a szabadban éjszakáznia, a kihűlést kockáztatva.

Életmentő volt a vörös kód A vörös kód idején több mint 3100 riasztás érkezett a regionális diszpécserközpontokhoz, és a leghidegebb éjszakán is csupán 94 százalékos volt az ellátórendszer telítettsége - számolt be Czibere Károly szociális ügyekért is felelős államtitkár. "Több száz hajléktalan és magányos idős ember életét menthette meg tíz nap alatt az extrém hideg időjárás miatt bevezetett vörös kód riasztás" - jelentette ki az államtitkár.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)