Elsősegély gyógyszermérgezéskor

Megrázó és dermesztő az a pillanat, amikor szembesülünk azzal, hogy gyermekünk játék közben lenyelt gyógyszereinkből vagy valamelyik családtagunk túladagolta orvosságait. Ilyenkor annyi lehetőség, valamikor hallott jó tanács villan be. Mit tegyünk?

Ha ilyenkor megőrizzük józanságunkat, azzal a beteg életét menthetjük meg. Nagyon fontos, hogy kellő felvilágosítást tudjunk adni a mérgezett állapotáról a helyszínre érkező orvosnak.
  • Elsőként a bőr színét figyeljük és jegyezzük meg, a sápadtság, az elkékülés, a bőr szederjes színe, a rózsás bőrárnyalat egyaránt fontos, irányadó információ lehet a szükséges kezelés megtalálásához.
  • Vizsgáljuk meg a beteg tudatállapotát, reagál-e a saját nevére, a hozzá intézett kérdésekre vagy a fájdalomingerekre? Ezek mind nagyon fontos részletek.
  • A pulzus a méreg anyagától függően lehet gyorsult vagy lelassult. A digitálisz mérgezettek pulzusa például jellegzetesen lassú. A légzés olykor zavart.
  • A test hideg vagy meleg hőmérséklete is hasznos támpontot ad az orvos számára.
  • A kilélegzett levegő szagát is figyelembe kell venni, mert könnyen felismerhetők az olyan szerek, mint az alkohol, a sebbenzin vagy a fertőtlenítőszer stb.
  • Nagyon fontos, ha a beteg spontán hányt vagy meghánytatták, a hányadék megfigyelése és megtartása. A hányadék toxikológiai vizsgálata segít a mérgezés okának megállapításában, irányt ad súlyosságának felmérésében.
  • Meg kell figyelni a pupillák tágasságát, a morfizmérgezetteknek például jellegzetesen szűk a pupillája.
  • Mutassuk meg az orvosnak az esetlegesen megtalált üres gyógyszeres dobozokat.
  • Ha az orvos nem ismeri a beteget, a lehető legteljesebb mértékig tájékoztassuk a mérgezett esetleges meglévő allergiájáról, szív- és cukorbetegségéről, egyéb krónikus betegségéről valamint arról, hogy milyen gyógyszereket szed rendszeresen. Ezek az információk mind nagyon fontosak ahhoz, hogy az orvos kellően megítélhesse a mérgezés súlyosságát. Előfordulhat, hogy egy folyamatban lévő kezelés maga is előidézhet olyan tüneteket, melyek nem hozhatók kapcsolatba a mérgezéssel, vagy éppen ellenkezőleg, elfedheti a mérgezés jelentős tüneteit.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +33 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban szerdán délelőtt felhő sem lesz az égen, sok napsütés melegíti a levegőt.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag