Elképesztő mennyiségű fa égett le

Világszerte majdnem megkétszereződött a legégett fák mennyisége az elmúlt húsz év alatt.

Elképesztő mennyiségű fa égett le az elmúlt években. A növekedés egyik fő tényezője a magasabb hőmérsékleteket és nagyobb szárazságot előidéző éghajlatváltozás. Az új adatok segítségével a kutatók meg tudják különböztetni az erdőtüzek okozta faveszteséget, valamint a mezőgazdaság, a fakitermelés és a szándékos gyújtogatás okozta erdőpusztulást.

erdőtűz, tűz, fák, klímaváltozás, hőség, szárazság
Elszenesedett fatörzsek a kelet-spanyolországi Bejís településen pusztított erdőtűz után. Fotó: MTI/EPA/EFE/Biel Alino

2021 egy pusztító év volt

2021 a második volt a legpusztítóbb erdőtüzek éveinek sorában: Portugália területének megfelelő nagyságú erdőterület veszett oda. „Ez durván kétszer akkora, mint húsz évvel ezelőtt. Megdöbbentő, mennyivel pusztítóbbá váltak a tüzek ilyen rövid idő alatt” – mondta James McCarthy, a világ erdőit figyelő internetes portál, a Global Forest Watch elemzője.

Halálos hőhullámokat tartogat a jövő
A globális felmelegedés következményeit egyre inkább érezzük mindennapjainkban, a hőhullámok viszont még csak a klímakatasztrófa kezdetét jelentik. Egy szakértő igen borús jövőképet vázolt fel.

Az északi országokban is nagy a baj

A tűz okozta erdőveszteségek elsősorban az északi országokban, így Oroszországban és Kanadában voltak érezhetők. Míg a tűz természetes jelenség a régóta meglévő erdőkben, a pusztítás mértéke 2021-ben Oroszországban példa nélküli volt. Szerte a világban 9,3 millió hektár égett le, ennek több mint fele Oroszországban pusztult el.

„Aggasztó, hogy az erdőtüzek egyre gyakoribbak, egyre súlyosabbak és egyre több szén-dioxidot szabadíthatnak fel a talajból” – mutatott rá James McCarthy.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a
Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: