Egy meglepő tünet, ami omikronos fertőzésre utalhat

Újabb szimptómával bővült az omikron variáns okozta tünetek listájára: a derékfájás jellemzően a koronavírus-fertőzés korai szakaszában jelentkezhet.

A koronavírus novemberben Dél-Afrikában azonosított omikron variánsa (B.1.1.529) világszerte villámgyorsan terjed és szorítja ki a korábbi fertőzések túlnyomó többségéért felelős delta változatot. Ahogy arról korábban írtunk , az eddigi adatok és tapasztalatok alapján az omikron variánssal megfertőzödőtt embereknél jellemzően más tünetek dominánsak, mint amelyeket korábban az alfa vagy a delta változat okozott.

omikron variáns új tünet
Az omikron variáns két hónap alatt letarolta a világot. Fotó: Getty Images

A brit egészségügyi szolgálat (NHS) által meghatározott, három leggyakoribb koronavírusra utaló tünet, vagyis a magas láz, a tartósan fennálló köhögés és az ízérzékelés és/ vagy szaglásvesztés helyett az omikron a fertőzöttek többségénél sokkal enyhébb, megfázásszerű tüneteket okoz, ezért sokan a náthához hasonlítják, vagy azzal tévesztik össze. Ugyanakkor, ahogy arra az Egészségügyi Világszervezet felhívta a figyelmet : annak ellenére, hogy az omikron kevésbé súlyos tüneteket okozhat, mint a delta változat, mégsem tekinthető enyhébbnek, mert mivel jóval fertőzőképesebb, mint a korábbi változatok, világszerte rekordot dönt az újonnan regisztrált fertőzöttek száma.

Mikor gyanakodjunk omikronos fertőzésre?

A leggyakoribb omikron variáns kiváltotta szimptómák között szerepel a torokkaparás, a száraz köhögés, az extrém fáradtság és az enyhe izomfájdalom. Az érintettek egy része éjszakai izzadásról is beszámol. Ezek mellé társulhat egy szokatlan, korai tünet - amelyet az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból és Dél-Afrikából származó adatok is alátámasztanak -, mégpedig a derékfájás - írja a brit Mirror. Ami olyannyira eltér az eddig jelentett koronavírusos tünetektől, hogy sokan nem is hozzák összefüggésbe a SARS-CoV-2 vírus okozta fertőzéssel.

Kevesebb embernél vált ki súlyos COVID-19-et a járvány negyedik hulláma a Dél-Afrikai Köztársaságban, valamint a kórházak leterheltsége sem éri el a korábbi járványhullámokban tapasztaltat. A mostani megbetegedések nagy részéért itt is az omikron változat a felelős - írja a MedicalXpress.

Amire kevesen gondolnak

A derékfájás azonban csak az egyik lehetséges omikronos szimptóma. Tim Spector brit epidemiológus, a koronavírusos tünetek tanulmányozására kifejlesztett ZOE nevű applikáció vezető szakértője szerint az omikron variáns a fertőzés kezdeti szakaszában hányingert is okozhat. Ugyanerről számolt be a Mirror által idézett indiai orvos, Sanket Jain is, aki elmondta: a pozitív PCR-tesztet produkáló betegei többek között étvágytalanságról, hányingerről és hányásról is panaszkodtak. Mindezek mellé természetesen egyéb tünetek is társulhatnak, a ZOE listája szerint például az orrfolyás, a fejfájás és a tüsszögés is.

Anqelique Coetzee, a dél-afrikai orvosszövetség elnöke, aki novemberben éppen a fent említett tünetek miatt először fújt riadót az új variáns miatt, korábban arról beszélt, hogy azoknál, akik nincsenek beoltva, bizonyos tünetek, például a fejfájás és az izomfájdalom intenzívebben jelentkezhetnek.

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +7, +13 °C
Minimum: -7, +2 °C

Megnövekszik a felhőzet, kevés helyen eső, zápor is lehet. Élénk, erős északnyugati szél mellett 7, 13 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. Erősödhetnek a gyulladások, többen fáradékonyságot, dekoncentráltságot tapasztalhatnak. Fokozódik a migrénhajlam, emellett alvásproblémák és ingerlékenység is felléphetnek. A hőmérséklet emelkedik, de a szél és a felhők miatt a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat az érzett hőmérséklet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: