Egészségügyi krízis fenyegeti ezt az országot

Az Egészségügyi Világszewrvezet (WHO) szerint a világ egyik legsúlyosabb egészségügyi válsága Etiópiában van.

A világ egyik legsúlyosabb egészségügyi válsága Etiópiában van - jelentette ki szerdán Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a sajtótájékoztatóján. Miközben a világ figyelme az ukrajnai vérontásra összpontosul, Tedrosz szerint "a világon sehol másutt nincs annyira veszélyben emberek millióinak egészsége, mint Etiópia forrongó Tigré tartományában".

A klímaváltozás súlyos következményei Egyre erősebben sújtja Afrikát az éghajlatváltozás, amely a többi között szélsőségesebb időjárást, hevesebb esőzéseket, ugyanakkor súlyos aszályt, forróbb hőmérsékletet és sáskajárást okoz - figyelmeztetett a Meteorológiai Világszervezet.

Negyvenezer HIV-fertőzött nem kap kezelést

A tigréi származású főigazgató katasztrofálisnak nevezte az ottani állapotokat, mondván, hogy a térség már 500 napja el van vágva a külvilágtól. Hangsúlyozta, hogy december közepétől nem jutott be a tartományba élelmiszersegély és a WHO helyzetértékelése szerint a helyi egészségügyi létesítmények háromnegyede megsemmisült. A régióban nagyjából negyvenezer HIV-fertőzött nem kap kezelést.

Súlyos humanitárius válság fenyegeti a régiót. Fotó: Getty Images
Súlyos humanitárius válság fenyegeti a régiót. Fotó: Getty Images

"Igen, tigréi vagyok, és ez a krízis személyesen érint engem és családomat, illetve barátaimat is" - húzta alá Tedrosz. "Nekem a WHO főigazgatójaként ugyanakkor kötelességem megvédeni és támogatni az egészségügyet, mindenütt, ahol veszélybe kerül, és sehol máshol a világon nincs akkora veszélyben emberek millióinak egészsége, mint Tigrében" - tette hozzá.

Egészségügyi dolgozókat is támadnak Ukrajnában

Tedrosz Ukrajnára tekintve arról beszélt, hogy a WHO eddig 43 támadást dokumentált egészségügyi dolgozók és létesítmények ellen az orosz hadművelet február 24-i kezdete óta. Egyben felszólította a konfliktus szereplőit, hogy vessenek véget ezeknek az atrocitásoknak. Mint mondta, a WHO több ukrán városba nyitott ellátási útvonalat, bár helyenként nagy nehézséget jelent bejutni ezekbe. Tedrosz mindemellett felhívta figyelmet arra is, hogy a WHO "nem csupán" az ukrajnai és etiópiai válsággócokkal foglalkozik, hanem egyebek között a jemeni és szíriai krízisekkel is.

Az addisz-abebai kormány részéről nemrégiben kemény bírálatok érték Tedroszt, mert erőteljesen kifogásolta, hogy az etióp vezetés miként kezeli a forrongó Tigrében kialakult helyzetet. Az etióp hadsereg és az etnikai alapon szerveződött Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei között 2020 novemberében robbant ki fegyveres konfliktus. A harcokban és légicsapásokban tízezrek vesztették életüket, milliók váltak földönfutóvá, és súlyos humanitárius válság alakult ki.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)