Egészségügyi krízis fenyegeti ezt az országot

Az Egészségügyi Világszewrvezet (WHO) szerint a világ egyik legsúlyosabb egészségügyi válsága Etiópiában van.

A világ egyik legsúlyosabb egészségügyi válsága Etiópiában van - jelentette ki szerdán Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a sajtótájékoztatóján. Miközben a világ figyelme az ukrajnai vérontásra összpontosul, Tedrosz szerint "a világon sehol másutt nincs annyira veszélyben emberek millióinak egészsége, mint Etiópia forrongó Tigré tartományában".

A klímaváltozás súlyos következményei Egyre erősebben sújtja Afrikát az éghajlatváltozás , amely a többi között szélsőségesebb időjárást, hevesebb esőzéseket, ugyanakkor súlyos aszályt, forróbb hőmérsékletet és sáskajárást okoz - figyelmeztetett a Meteorológiai Világszervezet.

Negyvenezer HIV-fertőzött nem kap kezelést

A tigréi származású főigazgató katasztrofálisnak nevezte az ottani állapotokat, mondván, hogy a térség már 500 napja el van vágva a külvilágtól. Hangsúlyozta, hogy december közepétől nem jutott be a tartományba élelmiszersegély és a WHO helyzetértékelése szerint a helyi egészségügyi létesítmények háromnegyede megsemmisült. A régióban nagyjából negyvenezer HIV-fertőzött nem kap kezelést.

Súlyos humanitárius válság fenyegeti a régiót. Fotó: Getty Images
Súlyos humanitárius válság fenyegeti a régiót. Fotó: Getty Images

"Igen, tigréi vagyok, és ez a krízis személyesen érint engem és családomat, illetve barátaimat is" - húzta alá Tedrosz. "Nekem a WHO főigazgatójaként ugyanakkor kötelességem megvédeni és támogatni az egészségügyet, mindenütt, ahol veszélybe kerül, és sehol máshol a világon nincs akkora veszélyben emberek millióinak egészsége, mint Tigrében" - tette hozzá.

Egészségügyi dolgozókat is támadnak Ukrajnában

Tedrosz Ukrajnára tekintve arról beszélt, hogy a WHO eddig 43 támadást dokumentált egészségügyi dolgozók és létesítmények ellen az orosz hadművelet február 24-i kezdete óta. Egyben felszólította a konfliktus szereplőit, hogy vessenek véget ezeknek az atrocitásoknak. Mint mondta, a WHO több ukrán városba nyitott ellátási útvonalat, bár helyenként nagy nehézséget jelent bejutni ezekbe. Tedrosz mindemellett felhívta figyelmet arra is, hogy a WHO "nem csupán" az ukrajnai és etiópiai válsággócokkal foglalkozik, hanem egyebek között a jemeni és szíriai krízisekkel is.

Az addisz-abebai kormány részéről nemrégiben kemény bírálatok érték Tedroszt, mert erőteljesen kifogásolta, hogy az etióp vezetés miként kezeli a forrongó Tigrében kialakult helyzetet. Az etióp hadsereg és az etnikai alapon szerveződött Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei között 2020 novemberében robbant ki fegyveres konfliktus. A harcokban és légicsapásokban tízezrek vesztették életüket, milliók váltak földönfutóvá, és súlyos humanitárius válság alakult ki.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +21 °C
Minimum: +12 °C

Nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő várható. Eső, zápor szórványosan, zivatar néhol alakulhat ki, utóbbira az ország keleti felén mutatkozik esély. Az északnyugati, nyugati szél helyenként megélénkül. Késő estére 11 és 18 fok közé hűl le a levegő. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra