Drámaian növekszik az állatról emberre terjedő betegségek száma

2050-re 12-szer annyi embert ölhetnek meg az állatról emberre terjedő betegségek, mint amennyit jelenleg – állítják egy amerikai biotechnológiai vállalat szakértői.

Egyes, állatokról emberre terjedő betegségek gyakorisága megtízszereződhet az elkövetkező évtizedekben, ezért a Ginkgo Bioworks amerikai biotechnológiai vállalat szakértői sürgős cselekvésre szólítottak fel a globális közegészségügyi kockázat kezelése érdekében. A zoonózisok által okozott járványok egyre gyorsuló elszaporodása az éghajlatváltozás és az erdőirtások számlájára írható – írja a Medical XPress.

szúnyog, csípőszúnyog, tigrisszúnyog
A dengue-vírust az egyiptomi csípőszúnyog terjeszti. Fotó: Getty Images

Egyre több járványra lehet számítani

A kutatócsoport négy konkrét kórokozót vizsgálva figyelte meg a történelmi tendenciákat. A tanulmány több mint 3150 járványkitörést vizsgált 1963 és 2019 között, és 24 országban 75 állatról emberre átterjedést azonosított. Az adatbázis az Egészségügyi Világszervezet által bejelentett járványokat, az 1963 óta bekövetkezett, legalább 50 ember halálát okozó járványokat, valamint a történelmileg jelentős eseményeket, köztük az 1918-as és az 1957-es influenzajárványt is felölelte. Az események 17 232 halálesetet okoztak, amelyek közül 15 771-et filovírusok okoztak, és főként Afrikában fordultak elő.

A bizonyítékok értékelése arra utal, hogy a zoonózisok átterjedése nem pusztán véletlenszerű halmozódás, hanem az több évtizedes tendenciát követ, emiatt pedig a kutatók sürgős cselekvésre szólítanak fel.

A kutatók szerint a járványok száma 1963 és 2019 között minden évben közel 5 százalékkal, a halálozásoké pedig 9 százalékkal emelkedett. Ha ezek az éves növekedési ütemek folytatódnak, akkor arra számítunk, hogy az elemzett kórokozók 2050-ben négyszer annyi járványt és 12-szer annyi halálesetet fognak okozni, mint 2020-ban – vetítik előre. Aláhúzták: ezek a számok ráadásul valószínűleg alulbecsültek, mivel az elemzésbe bevont kórokozókra vonatkozó szigorú kritériumokat alkalmaztak, és a COVID-19-et például emiatt ki is zárták.

Húsz év óta először ismét maláriás megbetegedéseket észleltek az Egyesült Államokban idén nyáron. A floridai hatóságok riasztást adtak ki a szúnyogok által terjesztett betegség miatt, és azt tanácsolták a lakosoknak, hogy eresszék le a vizet a medencéikből, ellenőrizzék, hogy az ablakaik jól zárnak-e, illetve használjanak szúnyogirtó szereket. Részletek    

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

A nyugati tájakon elkezd vékonyodni a felhőtakaró, a Dunántúlon már szűrt napsütés is lehet. A vastag, zárt frontfelhőzet az ország délkeleti, keleti felére összpontosul, a csapadékzóna is kelet felé halad, délután már csak a Tiszántúlra korlátozódik. A délies szél többfelé lesz élénk, kora délutánig helyenként erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között valószínű. Késő estére 6 és 11 fok közé csökken a hőmérséklet. A február végéhez képest igen enyhe idő az orvosmeteorológiai helyzetet is nagyban meghatározza.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra