+7° - +23°
Kettős front

Bokáig járhatnánk a műanyagban

Több mint kilencmilliárd tonna műanyag keletkezett 1950 óta, melynek zöme a természeti környezetbe jutott, károsítva az emberek egészségét - állítja a műanyagok tömegtermeléséről készült első nagyszabású globális elemzés.

Az Ellen MacArthur Alapítvány becslései szerint a jelenlegi tendencia mellett 2050-re több lesz a műanyag a világ óceánjaiban, mint a hal. Részletek itt.

"Ha ezt a mennyiségű műanyagot egyenletesen szétszórnánk, Argentína nagyságú területet borítana be bokamagasságig" - érzékeltette az ipari ökológiával foglalkozó Roland Geyer professzor, a tanulmány vezető szerzője. Egyúttal aggódva tette hozzá, hogy "hatalmas mennyiségű anyagról van szó, amely nem bomlik le". A műanyagok elégetése hozzájárul a klímaváltozáshoz és káros az egészségre, emellett a szélesebb környezetet is károsítják a műanyag építőelemei.

Több mint 5 billió műanyagdarab úszik a világ óceánjaiban
Több mint 5 milliárd műanyagdarab úszik a világ óceánjaiban

A kilencmilliárd tonna 80 százaléka végezte hulladéklerakókban vagy a környezetben, és a Kaliforniai Egyetem kutatói szerint a plasztikmennyiség gyorsan növekszik. Mint a szerdán közzétett tanulmányban kiemelték: a műanyagnak csupán 10 százalékát hasznosították újra, és 12 százalékát égették el.

A műanyaggyártás legnagyobb piaca a csomagolóipar. A kőolajalapú termékek gyártása az újrahasznosíthatótól az egyszer használatos csomagolások felé tolódott el. Ennek következtében a városi hulladékgyűjtőkben nagyon magas a műanyagszemét aránya. A közepes bevételű országok esetében 2005-ben már meghaladta a 10 százalékot, míg 1960-ban csupán 1 százalék volt.


Geyer hangsúlyozta, hogy más anyagokkal szemben a műanyagok több ezer évig megmaradhatnak a környezetben. Több mint 5 milliárd műanyagdarab úszik a világ óceánjaiban egy 2014-ben a Public Library of Science folyóiratban közzétett tanulmány szerint. Ezek súlyosan károsítják a tengeri élővilágot, a vízi és a földi ökoszisztémát. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, akkor 2050-re már több mint 13 milliárd tonna műanyagszemét halmozódik fel a szeméttárolókban és a környezetben.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+15, +23 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag