Betegséget jelezhet, ha dühösek vagyunk

Ha azt vesszük észre, hogy a szokásosnál könnyebben feldühödünk, vagy indokolatlanul leszünk mérgesek valami olyasmi miatt, ami korábban nem hozott volna ki a sodrunkból, az akár valamilyen kóros állapot tünete is lehet.

Miért nem gyógyítható az Alzheimer-kór? A várható élettartam növekedésével egyre emelkedik az Alzheimer-kórban szenvedők száma a világon. A betegség mind nagyobb terhet ró a társadalomra, ennek ellenére nincs olyan gyógyszer, amely akár csak késleltetni is tudná a kórkép kialakulását. Lássuk, miért.

Egy stroke után például kifejezetten gyakran jelentkezhetnek hangulatingadozások, különösen akkor, ha megsérült az agynak az a része, amely az érzelmek szabályozásáért felelős - írja a webMD a témával foglalkozó cikkében. Ilyenkor gyakori a frusztráltság, a szorongás, a szomorúság és a düh is. A hangulatingadozást és a személyiség megváltozását gyakran említik az Alzheimer-kór korai tünetei között. A beteg gyakran lesz ingerlékeny, és könnyen feldühödik, ha kikerül a komfortzónájából. Különösen akkor érdemes utánajárni a dolognak, ha mindezek mellé zavarodottság, feledékenység és beszédproblémák is társulnak.

Állhat a háttérben depresszió és cukorbetegség is

Az autisták nehezen kezelik a hirtelen változásokat, és már a legapróbb eltérés a megszokottól is dührohamot válthat ki náluk, akárcsak a hangos zajok és idegen hangok. A depressziósoknál is gyakori, hogy szinte minden és mindenki irritálja és idegesíti őket, és gyakran érzik magukat frusztráltnak látszólag minden különösebb ok nélkül, és hirtelen dühkitörések is jelentkezhetnek náluk.

A depressziósoknál is gyakori, hogy szinte minden és mindenki irritálja és idegesíti őket.
A depressziósoknál is gyakori, hogy szinte minden és mindenki irritálja és idegesíti őket. Fotó: Getty Images

Akinek van cukorbeteg ismerőse, valószínűleg tudja, hogy amikor hirtelen leesik a vércukruk, akkor megtörténhet, hogy hirtelen dühösek vagy zavarodottak lesznek, esetleg sírva fakadnak. Ez különösen a súlyosabb cukorbetegséggel küzdőkre jellemző. Ritka, de az epilepszia egy bizonyos fajtájánál, amely csak az agy egyik felét érinti, előfordulhat, hogy a betegnek dührohamai, indokolatlan érzelemkitörései vannak.

Túlműködő pajzsmirigy okozhat dühkitöréseket

Ha a máj nem képes úgy kiszűrni a testből a méreganyagokat, ahogyan kellene, a toxinok felhalmozódhatnak, és akár az agyra is hatással lehetnek. Ennek komoly mellékhatásai lehetnek, például hangulatzavarok és ingerlékenység, illetve a személyiség megváltozása. A menopauzával együtt járó hormonális változások is komolyan hathatnak a nők hangulatára, és ebben a megterhelő időszakban gyakoriak a hangulatváltozások és az ingerlékenység is. Hasonló tünetek jelentkezhetnek azoknál, akiknek túlműködik a pajzsmirigye - náluk általában ezek mellé emésztőrendszeri tünetek, illetve a testsúly hirtelen megváltozása is párosul.

Bizonyos gyógyszerek, például a koleszterincsökkentők mellékhatása is lehet a viselkedés megváltozása, és vannak olyanok, akiknél a gyógyszer hatóanyaga agressziót, dühöt, esetleg erőszakos viselkedést válthat ki. A jó hír, hogy ha valakinél a dühkitöréseknek orvosi oka van, akkor vannak lehetőségei arra, hogy javítson az állapotán - ezzel kapcsolatban minden esetben érdemes szakember segítségét kérni.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: