Babáknál adagolták túl a vitamint

Több csecsemő is kórházba került az elmúlt hetekben, mert szüleik túladagolták a D-vitamint. Az esetek mindegyikében az Eurovit pumpás cseppentővel ellátott készítményét használták. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a pontos adagolásra figyelmezteti a lakosságot.

Lakossági felhívást tett közzé a Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, mert több csecsemő is kórházba került az elmúlt hetekben D-vitamin-túladagolás miatt. Minden esetben az Eurovit pumpás cseppentős kiszerelésű készítményét használták a szülők. Bár a használati útmutató szövege tartalmazta a figyelmeztetést, hogy ne lépjék túl az ajánlott napi 1 cseppnyi mennyiséget, a babák egy pumpás cseppentőnyi, azaz 20-40 cseppnek megfelelő adagot kaptak napi szinten. Szakemberek szerint mindössze a szülők figyelmetlensége állt a háttérben.

A D-vitamin nélkülözhetetlen a kalcium és a foszfor felszívódásához, beépüléséhez, a csontképződés folyamatához és a csontok egészséges fejlődéséhez, gyógyulásához, acsontritkulásmegelőzéséhez, miközben véd a magas vérnyomástól, a ráktól és számos autoimmun betegségtől is. Részleteket korábbi cikkünkben olvashat itt.

A gyártó a pumpás cseppentős kiszerelés forgalmazását egyébként már 2018 decemberében megszüntette, és egy cseppentő feltéttel ellátott terméket hozott forgalomba. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet azonban attól tart, hogy még mindig akadnak olyanok, akik a korábbi, pumpás üvegcsét használják, és az előírtnál több vitamint adnak be gyermeküknek. Az OGYÉI ezért felhívást tett közzé, amelyben arra figyelmezteti a lakosságot, hogy pontosan tartsák be az adott termék használati útmutatójában olvasható utasításokat.

Veszélyes a pumpás cseppentővel adagolni
Veszélyes a pumpás cseppentővel adagolni! Fotó: OGYEI

A felhívásban az is szerepel, hogy túladagolás, illetve annak gyanúja esetén azonnal orvosi segítséget kell kérni. Ezzel együtt azonban azt is hangsúlyozzák, hogy a D-vitamin hiánya a csontképzés zavarát, a csontállomány elégtelen kialakulását eredményezi, ezért alkalmazását nem szabad elhagyni.

Mi a D-vitamin túladagolásának veszélye?

Ha a csecsemő szervezetébe a szükségesnél több D-vitamin jut be, mérgezési tünetek léphetnek fel. Azaz rossz étvágy, hányinger, hányás, fokozott vizeletkiválasztás, gyengeség, idegesség, szomjúság és bőrviszketés. Mindemellett a vesék működése is károsodhat, vesekő képződhet.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)