Az őserdők kiirtásával az emberiségnek is vége

Brazíliában mindenfajta nemzetközi tiltakozás és a klímaegyezmények ellenére egyre nagyobb léptékben irtják az Amazonas-menti őserdőt.

"Amazónia egy külön világ. Ott nincsenek törvények, nincsen rendőrség, nem segít senki ha baj van" - mondta Asensio Rodríguez, a Greenpeace Brazília ügyvezető igazgatója, aki a többi között a környezetvédők által vívott harcról mesélt az index.hu -nak.

Amazónia egy külön világ
"Amazónia egy külön világ." Fotó: iStock

Egy független környezetvédelmi szervezet jelentése szerint tavaly augusztus óta húsz százalékkal nőtt az amazonasi esőerdők irtásának sebessége. Ennek oka, hogy a januárban hivatalba lépett új brazil államfő Jair Bolsonaro, és környezetvédelmi minisztere nem hisz abban, hogy a klímaváltozás valós probléma, ezért szabad kezet adtak a az esőerdők termőfölddé alakításához és a fakitermeléshez. Sokszor a védett területek és az őslakosok rezervátumai is áldozatul esnek az irtásnak.

Két részre szakadt és várhatóan tovább töredezik a Chile és Argentína között 12 ezer négyzetkilométeren elterülő dél-patagóniai jégmező a klímaváltozás miatt. Korábbi cikkünkért kattintson !

Arra a kérdésre, hogy miért ilyen fontos a világ másik felén élve, hogy ne irtsák az őserdőt, Rodríguez elmondta, hogy a globális klímaváltozás és a felmelegedés elleni harchoz, nagy szükség van az esőerdőkre. "Nem elég az, hogy az országok csökkentik a károsanyag-kibocsátást, meg kell védeni az óceánokat és trópusi esőerdőket. Ha úgy tekintenénk az esőerdőkre, mint egy országra, akkor a harmadik legfontosabb ország lenne a klímaváltozás elleni harcban az Amerikai Egyesült Államok és Kína után. Amazónia egy hatalmas, egybefüggő trópusi esőerdő, nélküle egészen biztosan elveszíti az emberiség a harcot" - magyarázta Asensio Rodríguez.

A szakember egyébként úgy fogalmazott, hogy sok civil szervezetnél dolgozó ember szó szerint az életét adja az őserdőkét. Az esőerdőkben ugyanis nincs olyan, hogy kihívják a rendőrséget, vagy segítséget várnak, sőt a bűncselekményekre sem derül fény.

A teljes interjút itt olvashatja el.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +13 °C

A Dunántúl északnyugati tájain várható legkisebb eséllyel csapadék, másutt estig még az ország több pontján erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és zápor, zivatar, néhol felhőszakadás is előfordulhat. Zivataroktól függetlenül az Alpokalján néhol megerősödhet az északi szél. Késő estére döntően 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra nem kell számítani. A napos időszakokban ugyanakkor erős lesz az UV-sugárzás.