Az olasz áldozatok átlagkora: 79,5 év.

Az eddigi legmagasabb a halottak száma Olaszországban, 35 ezer fölött a diagnosztizált fertőzötteké. Az elhunytak 70 százaléka férfi, az áldozatok átlag életkora pedig 79,5 év.

Az utóbbi huszonnégy órában az eddigi legmagasabb halálozási adatnak számító 475-tel 2978-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság szerda esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma 35 713-ra nőtt. Az olasz Egészségügyi Intézet (Istituto di Superiore di Sanitá, ISS) adatai alapján az Olaszországban koronavírus-fertőzésben meghalt betegek átlagéletkora 79,5 év, az elhunytak 70 százaléka férfi.

A vizsgált 2003 esetből 707 elhunyt volt 70 és 79 év közötti, 852 ember halt meg 80-89 évesen, 190 halott 90 év fölötti volt. 17 elhunyt életkora nem érte el az 50 évet. Öten 40 év alattiak voltak, valamennyien férfiak, súlyos patológiai előzményekkel - közölte az ISS.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19
koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19

Ilyen alapbetegségeik voltak

Az elhunytak krónikus betegségeit áttekintve a szakemberek megállapították, hogy a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az ischémiás szívbetegség a leggyakoribb kockázati tényező. A szakemberek kimutatták, hogy a meghalt betegek 48,5 százaléka három vagy több ilyen betegségben szenvedett, 25,6 százalékuk kettő betegségben. A meghaltak 0,8 százaléka, mindössze három ember nem szenvedett semmilyen más betegségben.

Tanulmányuk szerint az első tünetek jelentkezésétől az elhalálozásig az átlagidő hét nap. A betegség legjellegzetesebb tünetei aláz(az esetek 77 százalékában) és a nehéz légzés (74 százalék), valamint a köhögés (42 százalék).

Több mint kétezren vannak intenzíven

Szerencsére a nemcsak az áldozatok, de a gyógyultak száma is napról napra emelkedik a dél-európai országban. A szerdai adatok szerint egy nap alatt több mint ezren küzdötték le a Covid-19-et, s ezzel a gyógyultak száma 4025-re nőtt. A halottakat és gyógyultakat nem számítva, a jelenlegi 28710 betegből valamivel több mint 12 ezer tartózkodik házi karanténban, a többi kórházi kezelésre szorul, több mint kétezren intenzív osztályon.

Két nap alatt rekordszámú, csaknem 900 egészségügyi önkéntes jelentkezett az új koronavírus elleni küzdelemhez Magyarországon. Kattintson a részletekért.

Olaszországban eddig több mint 165 ezer koronavírus-tesztet végeztek, ebből majdnem százezret Lombardia és Veneto tartományban. A közegészségügyi hivatalt (Iss) képviselő Silvio Brusaferro szerint a vírustesztek a tünetnélküli betegek elszigetelését szolgálják. "A fertőzést nem a tesztek számával, hanem az óvintézkedések betartásával állítjuk meg" - jelentette ki. Megerősítette, hogy az olasz egészségügyben dolgozók nyolc százaléka betegedett meg eddig.

"A háborút a díványon ülve nyerjük meg"

A legtöbb, több mint 17 ezer diagnosztizált fertőzöttet számláló Lombardiában az egészségügyi ellátórendszer megközelítette a húszezres felső határt. "A járvány elleni háborút a díványon maradva nyerjük meg!" - szólított otthon maradásra Giulio Gallera lombardiai jóléti tanácsos. Attilio Fontana kormányzó azt mondta, ha a lakosok nem engedelmeskednek, "keményebb eszközökhöz" folyamodik, vagyis az utcákat a fegyveres erőkkel ellenőriztetik. Fontana hangoztatta: ha Lombardiában ilyen iramban nő a betegek száma, nem tudnak mindenkit ellátni. Éppen emiatt is szorgalmazta minden rendelkezésre álló orvos, ápoló és egészségügyben dolgozó személy szolgálatba állását a politikus. Arra kért minden orvost és ápolót, aki az utóbbi két évben ment nyugdíjba, azonnal jelentkezzen a lombardiai egészségügyi rendszernél. Hasonlóképpen felhívást intézett a magánklinikákon, magánrendelőkben dolgozó orvosokhoz, egészségügyi személyzethez, hogy álljanak a közkórházak rendelkezésére. Hangsúlyozta, az anaszteziológus szakorvosok most nem jelenthetnek hiányzást, még akkor sem, ha már nem gyakorolják aktívan munkájukat.

Bergamoban a legrosszabb a helyzet

A tíz millió lakosú Lombardiában szerdán 332-vel 7285-re emelkedett a kórházban kezeltek száma, 45-tel 924-re az intenzíven kezelteké. A halottak száma egy nap alatt háromszázzal nőtt és megközelítette a kétezret. A legkritikusabb helyzet jelenleg a Milánótól hatvan kilométerre található Bergamo városában van, ahol a lombardiai halottak 27 százalékát regisztrálták. A bergamói központi kórház előtt tábori kórházat állítottak fel 250 beteg ellátására, amelyet az olasz fegyveres erők alpesi vadászezrede orvosai és egészségügyi személyzete működtet.

A világ legtávolabbi csücskeiben is megjelent a vírus. Olvassa el az erről szóló hírösszefoglalót társportálunkon, az nlc.hu-n.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés