Az ételünkre is hat a klímaváltozás

A szén-dioxid növekvő szintje drasztikusan csökkenti az olyan kulcsfontosságú termények fehérjetartalmát, mint a búza vagy a rizs. Emiatt a szegényebb térségek lakói visszamaradhatnak a fejlődésben és korábban halhatnak meg - figyelmeztettek a Harvard kutatói.

A Harvard Egyetem kutatói az Environmental Research Letters című folyóiratban közzétett tanulmányukban először számszerűsítették, hogy a globális felmelegedésnek milyen hatása van a termények fehérjetartalmára. A szakemberek úgy vélik, globálisan újabb 150 millió embert veszélyeztethet a légkörben lévő szén-dioxid növekvő szintje miatti fehérjehiány. Még nem sikerült magyarázatot találniuk arra, hogy a szén-dioxid-kibocsátás hogyan és miért szívja ki a fehérjét és más tápanyagokat a növényekből, de a rejtélynek pusztító következményei lehetnek szerte a világon.

rizs
A szén-dioxid lehet az oka a fehérjetartalom csökkenésének, de az ember a felelős

A tanulmány adatai nyílt mezőkön végzett kísérletekből származnak, amelyek keretében a növényeket magas szén-dioxid-koncentrációnak tették ki. Az ENSZ globális étkezési információit használták fel annak kiszámítására, hogy milyen hatással van a kevés fehérje a már most is nélkülöző emberekre. A kellő mennyiségű fehérje hiányában növekedésük megakad, a betegségek egyre gyakoribbá válnak körükben és korábban halnak meg.

A szén-dioxid a fosszilis üzemanyagok égésterméke, amely a légkörbe kerülve a meleget a Földön tartja. A következő évtizedekben tovább fog nőni a szén-dioxid-kibocsátás, a tengerek vízszintjének emelkedését, magasabb hőmérsékleteket és több időjárási szélsőséget okozva. A szakemberek körében az egyik feltételezés az, hogy a szén-dioxid-kibocsátás növeli a növények keményítőtartalmát , ezáltal csökken a fehérje- és más tápanyagtartalom. Samuel Myers, a Harvard vezető kutatója szerint kísérleteik ezt az elméletet nem támasztották alá. "A rövid válasz az, hogy elképzelésünk sincs arról, miért van ez így. Igen széles körűen kutattuk" - mondta a szakember az AFP francia hírügynökségnek.

Nem a fehérje az egyetlen ilyen tápanyag. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a olyan ásványi anyagok , mint a fő terményekben lévő vas és cink mennyisége szintén csökken az emelkedő szén-dioxid-kibocsátás következtében. A kutatók számításai szerint 2050-re az árpa fehérjetartalma 14,6, a rizsé 7,6, a búzáé 7,8, a burgonyáé 6,4 százalékkal fog csökkeni. "Ha a szén-dioxid-szint az előrejelzések szerinti mértékben növekszik, 18 ország lakossága az étrendjében lévő fehérje több mint 5 százalékát fogja elveszíteni" - olvasható a tanulmányban.

Legkedveltebb ételeink közül néhány igazán nagy veszélyben van, és minden szándékunk ellenére könnyen lehet, hogy csak édes emlék marad például az avokádó vagy a banán. Az éghajlatváltozás miatt a vadon termő kávé is kipusztulhat legkésőbb 2080-ig. Részletek!

A Föld lakóinak 76 százalékánál a napi étrendben leginkább a növényi fehérje dominál, különösen a bolygó szegényebb térségeiben. Leginkább Afrika Szaharától délre fekvő térségének lakói fogják ezt megérezni, akik már most sem jutnak elegendő fehérjéhez étrendjükben, és Dél-Ázsia lakói, ahol a rizs és a búza a fő élelem. Az indiaiak hagyományos étrendjében 5,3 százalékkal lesz kevesebb a fehérje, ami a becslések szerint további 53 millió embert fog sújtani. A kutatók a probléma megoldásai között említik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, a sokszínűbb étrend kialakítását, a fő termények tápanyagtartalmának feljavítását és olyan termények termesztését, amelyek kevésbé érzékenyek a szén-dioxid káros hatásaira.

Forrás: MTI

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +10 °C

A keleti felhős részeken fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, közben nyugat felől fátyolfelhőzet sodródik fölénk, amely fokozatosan meg is vastagszik, és délután egyre jobban szűri a napsütést, sőt átmenetileg be is borulhat az ég. Legfeljebb elvétve lehet gyenge csapadék. A keleti harmadban az északi, északnyugati, az Alpokalján a délnyugati szelet kísérhetik élénk lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23, 24 fok körül várható. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra