Az esőerdőkből érkeznek a jövő járványai

Az esőerdők kiírtásával a jövő nagy járványait készítjük elő: szakemberek szerint a természet kizsákmányolása miatt a koronavírushoz hasonló járványokkal kell majd ismét megküzdenünk.

A bolygó tüdejének tartott Amazonasban az utóbbi időszakban ismét felgyorsult az erdőirtás üteme. Mindez pedig nem csak a benne élő állatokra, de az emberre is komoly veszélyt jelent: szakértők szerint az erdőirtással akár a mostaninál is súlyosabb járványokat készíthetünk elő.

Bajok, melyeket háziállatok okoznak A háziállatok sok erős érzelem forrásai. Kedvenceink olykor azonban bajok, sőt betegségek kiindulópontjai is lehetnek. Kattintson a részletekért!

A jövő járványai az esőerdőkből indulhatnak

Ökológusok, biológusok és epidemiológusok is aggodalmukat fejezték ki az esőerdők visszaszorulása miatt, és attól tartanak, hogy a következő nagy világjárvány az Amazonasból indul majd ki. Ennek egyik oka az, hogy az ott őshonos állatok egy része az emberre is veszélyes kórokozókat hordoz, mi pedig egyre erőszakosabban hatolunk be az életterükbe. David Lapola, a brazíliai Campinas Egyetem ökológusa szerint az őserdő a világ legnagyobb koronavírus-tározója, amelyből a SARS, MERS és a COVID-19 mellett számtalan más kórokozó is terjedésnek indulhat.

Az esőerdők kiírtásával a jövő nagy járványait készítjük elő. Fotó: Getty Images
Az esőerdők kiírtásával a jövő nagy járványait készítjük elő. Fotó: Getty Images

Az elmúlt évtizedekben elterjedt betegségek jelentős része úgynevezett (például a HIV, az ebola vagy a koronavírusok) zoonózis, ami azt jelenti, hogy állatról is terjedhet emberre és viszont. Becslések szerint az 1960 és 2004 között kialakult 335 új betegség legalább 60 százaléka valamilyen állatból származik. A legtöbb, emberre is veszélyes betegség a főemlősökből került belénk a viszonylag szoros evolúciós kapcsolat miatt, de a denevérekből is sok indult ki, mivel ezek az állatok a sajátos anyagcseréjük és immunrendszerük miatt valódi "vírustartályok".

Az pontosan nem világos, hogy ezek a kórokozók milyen módon jutnak állatból az emberre, de a Royal Society B folyóiratában közzétett legújabb kutatások kimutatták, hogy a környezeti egyensúly megzavarása és az állatok élőhelyének feldúlása jelentősen növelheti a betegségek terjedésének veszélyét. A vadászatok, a vadállatokkal folytatott kereskedelem és az erdőirtás miatt az ember egyre közelebb kerül olyan állatokhoz, amelyekkel sokáig nem volt semmilyen kapcsolata, ennek pedig beláthatatlan következményei lehetnek.

De nem csak az egyre közelebbi kapcsolat okoz gondot. Korábbi kutatások kimutatták, hogy az erdőirtás ideális feltételeket teremthet a szúnyogok elszaporodásához is, ezek az állatok pedig olyan komoly betegségeket terjeszthetnek, mint például a Zika, a malária, a dengue-láz és a sárga láz.

Forrás: IflScince

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció