Az emberek miatt halt ki egy tengeri madár

Az intenzív vadászat okozhatta az óriásalka nevű tengeri madár kipusztulását - állapította meg egy Swansea-ben élő kutató.

Az óriásalka múzeumban őrzött 41 példányának csont- és szövetmintáit tanulmányozta Jessica Thomas, a walesi Bangor Egyetem és a Koppenhágai Egyetem doktorandusza. A nagyjából 80 centiméter magas, tömzsi madár egykor az Északi-Atlanti-óceán egész területén előfordult, Észak-Amerikától Grönlandon át Izlandig, Skandináviáig és az Egyesült Királyságig.

puffin, tengeri madár, madárfaj, kihalás, vadászat
puffin, tengeri madár, madárfaj, kihalás, vadászat

Húsáért és tolláért vadászták

Megtizedelte az ember a madárvilágot - a részletekért kattintson ide!

"Röpképtelen madárként mindig is célpontja volt a helyieknek, akik húsáért és tollazatáért vadászták. Úgy 1500 körül, amikor az európai hajósok felfedezték maguknak az Új-Fundland körüli gazdag halászterületeket, a vadászata még intenzívebbé vált" - magyarázta a szakember. Nagyjából 1850-re az óriásalka kipusztult - az utolsó két ismert példányt halászok ejtették el az Izlandhoz közeli Eldey szigeten.

"A populáció hanyatlását előidéző tényezőket kezdtük el keresni 1500 előttről" - mondta Thomas. Ilyen lehet például a genetikai sokszínűség hiánya, ami beltenyészetre utal, és aminek nyomán a faj teljes egészében sebezhetőbbé válik a betegségekkel és a környezeti változásokkal szemben. A szakember szerint azonban ennek a madárfajnak jelentős volt a genetikai sokszínűsége, sőt az óriásalka intenzív vadászata kezdetén a faj egyenesen virágzott, vagyis egyáltalán nem állt a kihalás szélén.

A kutatók szerint az eredmények jól mutatják, hogy még egy nagy területen elterjedt, magas egyedszámú faj is mennyire védtelen az emberi tevékenységekkel szemben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: