Applikáció, ami életet menthet

Elindulása óta 530 ezren töltötték le, és közel 3000 esetben nyújtott segítséget a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat ÉletMentő elnevezésű applikációja.

Mint arról korábban a HáziPatika.com is beszámolt, 2020 január végétől elérhető az ÉletMentő applikáció, amely nemcsak gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a mentőhívást, de számos egyéb kiegészítő funkcióval is bír, melyek hasznosnak bizonyulhatnak a hétköznapokban. A hvg.hu cikke szerint elindulása óta az alkalmazást 530 ezren töltötték le, és közel 3000 esetben nyújtott segítséget.

"Sokan a saját rosszullétükhöz hívtak egyetlen gombnyomással mentőt úgy, hogy az adataik azonnal megjelentek a mentésirányító számítógépén, de előfordultak olyan balesetek is, ahol a gyors segélyhívásban és a pontos helymeghatározásban jelentett hasznos és értékes segítséget az ÉletMentő applikáció" - idézte a lap Győrfi Pált, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét.

Az ÉletMentő alkalmazásban egyetlen gombnyomással kérhetünk segítséget.
Az ÉletMentő alkalmazásban egyetlen gombnyomással kérhetünk segítséget. Fotó: OMSZ

Videó: újraélesztés lépésről lépésre. Részletek!

Az ÉletMentő alkalmazás egyik nagy előnye, hogy a segélyhívás során a mentők rendelkezésére bocsátja az előre feltöltött egészségügyi adatokat. Az ÉletMentő applikáció hívásai ugyanúgy "klasszikus" segélyhívások, de már a hívás fogadásakor rendelkezésre áll és a monitoron látható egy digitális adatcsomag is. A pontos helymeghatározásnak köszönhetően pedig hatékonyabbá válhat a beteghez való kiérkezés is, ami különösen akkor nagy segítség, amikor a bajbajutott eszméletét veszti a segélyhívás közben.

Egyéb hasznos funkciói is vannak

Mindezek mellett az applikációban - amely egyébként az összes magyarországi mobilszolgáltató ügyfelei számára ingyenesen elérhető - megnézhetjük a hozzánk legközelebb eső gyógyszertárak, kórházak és defibrillátorok elérhetőségeit, valamint egy általános elsősegélynyújtó kisokost is találunk az alkalmazásban. Az ikonokon alapuló kialakításának köszönhetően ráadásul az is tudja használni, aki nem tud beszélni, vagy nem érti a nyelvet.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: