A tervezettnél korábban indulhat az 5-11 évesek oltása

A tervezettnél egy héttel korábban, már december 13-án elkezdik kiszállítani az Európai Unióban (EU) az 5-11 éves korosztálynak kifejlesztett, Pfizer-féle koronavírus-vakcinákat.

"Sikerült elérnünk, hogy az 5-11 éves gyerekek számára az oltóanyagot egy héttel korábban szállítsák az egész EU-ban, erről a gyártó biztosított minket" - írta meg közösségi oldalán Jens Spahn, a német ügyvezető szövetségi egészségügyi miniszter. Úgy fogalmazott, ez a koronavírus -járvány közepette igazán jó hírnek számít, főként azoknak a szülőknek és gyermekeiknek, akik meg akarják védeni magukat.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
A tervezettnél korábban indulhat az 5-11 évesek oltása.Fotó: Getty Images

Németország egyébként az első szállítmányokkal 2,4 millió adagot kap majd a kétdózisú vakcinából, így a 4,5 millió oltható kisgyermek nagy részét gyorsan be is tudják majd oltani a COVID-19 ellen. Újabb szállítmányok 2022 első hónapjaiban várhatók.

Az adagolás miatt kell még várni

Mutatjuk, milyen tüneteket okozhat az omikron variáns .

Az EU gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már november 25-én hozzájárult a Pfizer/BioNTech-féle gyermekvakcina közösségi forgalmazásához. Az engedélyezés és a szállítás közötti viszonylag hosszú időre azért van szükség, mert az oltóanyag ugyan nem más, mint amelyet a 12 éven felülieknél használnak, de az adagolás alacsonyabb - 30 mikrogramm helyett 10 mikrogrammból áll egy dózis -, ezért máshogyan kell megtölteni a szérumot tartalmazó ampullákat.

Magyarország is készül a gyerekek oltására

A kormányzati tájékoztatás szerint Magyarország már készen is áll az 5 és 11 év közötti gyerekek immunnizálásának megszervezésére, a kormány ugyanis már lekötötte a gyermekek oltására való vakcinákat. Az oltási munkacsoport meg is kezdte a gyermekek oltási kampányának előkészítését, a tudnivalókról pedig ígéreteik szerint időben tájékoztatják majd a szülőket.

Oltási akcióhetek: rengeteg kamasz is kérte a vakcinát .

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +14 °C

A nap első felében erősen felhős, néhol párás idő valószínű, majd délutánra egyre gomolyosabbá válik a felhőzet és hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulnak. Az ország nyugati, délnyugati felén valószínű a legtöbb napsütés. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között alakul. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Ismét frontmentes idő várható, a meleg és fülledt idő azonban megterhelő lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra