A kacsákat ezért tilos etetni

A vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot - hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A szervezet szerint az etetés tömegesen sodorja veszélybe, betegíti meg és ítéli akár pusztulásra az állatokat.

Miért nem szabad csontot adni a kutyának? Részletek itt.

Az etetés többnyire nyáron kezdődik, amikor az emberek keresik a hűsítő víz közelségét, így a madár-ember találkozások száma is nagyobb - olvasható az MME közleményében. Fontos megemlíteni, hogy a vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus etetőket látogató énekesmadarakétól. Ebből fakad, hogy etetésük több problémát is eredményezhet.

Az MME azt kéri az emberektől, ne etessék a vízimadarakat
Az MME azt kéri az emberektől, ne etessék a vízimadarakat. Fotó: iStock

Lássuk tehát, milyen következményekkel kell számolni.

  • A hosszú ideje, akár hónapok, évek óta tartó, csupán kenyeret és egyéb értéktelen táplálékot felvonultató diéta megbetegíti a madarakat. Az így fellépő egészségügyi problémák egyik formájának külön neve is van: angyalszárny-betegség.
  • A mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést. Növeli továbbá a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből is eredő sérülésveszélyt, valamint önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz.
  • A jelenség elősegíti afertőző betegségekterjedését, ami különösen a madárinfluenza kapcsán jelent óriási kockázatot, és növeli a fajok közötti hibridizációt. Szennyezi a környezetet is, illetve növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő elmocsarasodást.
  • Az etetés végeredményben rontja a madarak társadalmi megítélését, gyakoribbá teszi az ember-madár konfliktushelyzeteket, ráadásul a közvetlen fizikai érintkezés ránk, emberekre nézve is veszélyt jelenthet.

"Meg kellene értenünk, hogy a vadon élő állatoknak nem a szeretetünkre, hanem értő, a saját szabályaik szerint élni hagyó, szemlélődő tiszteletünkre van, lenne szükségük! Éppen ezért a vízimadarak esetében a soha, sehol, semmivel ne etessük őket alapelv betartása jelenti a legjobb, az állatok érdekeit leginkább szem előtt tartó magatartást" - hangsúlyozza az MME közleménye. A témáról részletesebben az egyesület honlapján olvashat ide kattintva .

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület MME
)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: