A játszóházi labdák veszélyei

A gyerekek imádnak a játszóházakban labdázni, illetve a kis, színes labdákkal megtöltött bunkerekben, szobákban hancúrozni. Egy nemrégiben készült tanulmány viszont arra figyelmeztet, hogy valószínűleg jobb lenne messziről elkerülni ezeket.

A nyilvános helyeken található labdagyűjtők tele vannak kórokozókkkal, amelyek között néhány igen veszélyes is szerepel - közölte egy új tanulmány.

Komoly veszélyek lesnek a gyerekekre

A tanulmányhoz a kutatók 6 fizikoterápiás klinika labdaszobáiban gyűjtöttek mintákat. Minden labdaszobából 15 labdát választottak ki véletlenszerűen, amelyeknek a teljes felszínét megvizsgálták.

A vizsgálatok során 31 féle baktériumot és egyféle gombát találtak a labdákon. Volt köztük kötőhártya-gyulladást, húgyúti fertőzéseket, véráramban terjedő fertőzéseket és szívizomgyulladást terjesztő kórokozó is.

A kórházakban, fizikoterápiás klinikákon is gyakran megtalálhatók olyan játszó- és terápiás szobák, amelyekben labdák vannak. Ha gyermekünk immunrendszere valamiért gyengébb a normálisnál, érdemes lehet megbeszélni az orvossal, hogy nem szeretnénk labdaszobás kezelés, mert ez veszélyes lehet a gyermekre nézve - figyelmeztet dr. Dobrusia Bialonska mikrobiológus, a tanulmány egyik szerzője.

gyerek, gyermek, kisgyerek, játszóház, labda, fertőzésveszély
Kötőhártya-gyulladás, húgyútifertőzésvagy szívizomgyulladás lehet a játék vége. Fotó: 123rf

Tiltólistára kerülnek a labdaszobák?

Arról azért szó sincs, hogy minden gyereknek távol kellene maradnia a nyilvános helyeken található labdáktól, labdaszobáktól. Az egészséges gyerekek immunrendszerének fejlődésében ugyanis segíthet, ha érintkeznek kórokozókkal. Aggodalomra akkor van ok, ha a gyermek védekezőképessége valami miatt lecsökkent - magyarázza a szakember.

Ugyanakkor nagyon fontos, hogy tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy minden labdázás után mossanak alaposan kezet - különösen akkor, ha enni szeretnének. Ez a legjobb módja annak, hogy elkerüljék a megbetegedést, illetve hogy továbbadják a labdákról esetlegesen felszedett kórokozókat - emeli ki a mikrobiológus.

Forrás: webmd.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: