A Dunában csak így szabad fürdőzni

A Duna gyönyörű, de veszélyes is lehet - figyelmeztet legújabb kampányában a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). Az egyenruhások egy látványos bemutatóval is igyekeztek rámutatni a folyó veszélyeire.

Ki segít, ha bajba jutnak a balatoni fürdőzők? Részletek itt.

Nyáron rengetegen látogatnak el a Duna partjára, és a vízi sportok mellett időnként fürdenek is a folyóban. Kevesen tudják azonban, hogy a vízben hűsölésnek szigorú szabályai vannak. A visszatérő ellenőrzések ellenére még mindig sokan fürdenek tiltott helyen - olvasható a BRFK szerdán kiadott közleményében . Tavaly összesen 40 holttestet emeltek ki a Dunából, amiből 4 haláleset a fürdőzéshez volt köthető.

A Dunában csak az arra kijelölt helyeken szabad fürödni
A Dunában csak az arra kijelölt helyeken szabad fürdeni. Fotó: Getty Images

"A tragédiák jelentős részét megelőzhetjük, ha betartjuk a fürdőzés írott és íratlan szabályait, és felelősen, magunkra és egymásra vigyázva strandolunk, sportolunk a szabad vizeknél" - hangsúlyozza a BRFK. A Dunában a kijelölt területeken kívül tilos fürdeni. Ha valaki fürdeni szeretne a folyóban, akkor azt a Dunakeszi, Göd, Szentendre, Verőce, Dunabogdány, Nagymaros, Kisoroszi, Ráckeve, Szigetcsép és Szigetszentmárton települések által üzemeltetett szabadstrandokon teheti meg.

Tilos ugyanakkor fürdeni:

  • hajóútban;

  • hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében;

  • vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében;

  • kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt, zárt vízisí és vízirobogó (jet-ski), valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, illetve hajóállomás területén;

  • egészségre ártalmas vizekben, kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabadvizekben;

  • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, de akkor is legfeljebb a mélyvíz határáig;

  • ahol tábla jelzi a tiltást.

Kampánya keretében a BRFK egy nyilvános bemutató keretében tartott mentési gyakorlatot a Dunából. Az erről készült felvételeket az alábbi lejátszón tekintheti meg.

Rendszeresen ellenőrzik a szabályok betartását

A sérülések és halálesetek elkerülése, valamint a jogszabályok betartatása érdekében a rendőrség rendszeresen, visszatérően tart ellenőrzéseket, és intézkedik azokkal szemben, akik a fürdőzés szabályait megszegik. Vízisporteszközök (mint például a vízisí vagy a SUP) használhatók a Dunán, és ezekre az eszközökre hasonló szabályok vonatkoznak, mint a csónakokra. Vízi járművet csak az vezethet, aki nem ivott alkoholt. Az a szélerővel vagy gépi berendezéssel hajtott vízi jármű, amelynek hossza meghaladja a 7 métert, névleges vitorlafelülete eléri a 10 négyzetmétert, vagy motorteljesítménye nagyobb, mint 7,5 kW, csak külön képesítéssel vezethető.

Vízi járműben tartózkodó, úszni nem tudó, valamint 14 évnél fiatalabb személy, továbbá vízi sporteszközön közlekedő minden ember köteles mentőmellényt viselni. Aki nem tud jól úszni, az mindig csak sekély vízben fürödjön. Ha fürdés közben a felfújható vízieszközök - például gumimatrac - elsodródik, ne ússzunk utána, mert az életünket veszélyeztetjük vele.

Felhevült testtel tilos hirtelen vízbe ugrani. Szabad vizekben 6 éven aluli, illetve úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen közelében, annak felügyelete mellett fürödhet. Ha valaki megszegi a szabályokat, például tilos helyen fürdőzik, az szabálysértést követ el, és 5 ezertől 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

)
Olajág Otthonok (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Rossz hír a kórházak adósságáról

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: