A diplomások fele hisz a homeopátiában

HáziPatika

A homeopátiáról az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete nemrég közölte, hogy nincs bizonyíték e szerek hatékonyságára. Állítólagos hatásuk kizárólag a placebohatással magyarázható. De vajon mit gondolnak erről a magyarok?

A magyarok 44 százaléka szerint használ a homeopátia

A Medián a 444 megbízásából felmérte, hogy mi a magyarok véleménye a homeopátiáról. A felmérést 2017. október második felében készítették, 1200 fős országos reprezentatív minta személyes megkérdezésével. Így derült ki, hogy a homepátia megítélése kettéosztja a társadalmat.

Homeopátia pró és konra, hatékony-e a homeopátia, mit gondolnak a magyarok a homeopátiáról?
Kiderült, hogyan vélekednek a magyarok a homeopátiáról

A megkérdezettek 44 százaléka gondolja úgy, hogy a homeopátia hasznos gyógymód, amellyel sok betegséget lehet eredményesen gyógyítani.  41 százalék viszont azt mondja, hogy a homeopátia sarlatánság, gyakorlatilag hatástalan, és nem szabad hinni benne.  A magyarok 15 százaléka pedig nem tudja, mit gondoljon a témáról.

Nem használ, de maradhat a patikában

Bár a nemzetközi bizottság hivatalosan is megkérdőjelezte hatékonyságukat, a homeopátiás készítmények jogszerűen forgalmazhatóak, amíg jogszabályi változásra vagy a gyógyszerkönyv módosítására nem kerül sor - írtuk korábbi cikkünkben.

Nagy a véleménykülönbség férfiak és nők között

A homeopátia a férfiak 37, a nők 51 százaléka szerint hasznos. A férfiak 49, a nőknek viszont 35 százaléka szerint sarlatánság. A Medián felmérése szerint az életkor viszont már nem ilyen fontos szempont, az összes korosztály nagyjából ugyanolyan arányban bízik ezekben a szerekben.

Iskolázottság alapján viszont van különbség. Egyrészt a magasabb iskolai végzettség határozottabb véleménnyel jár. A nyolc általánost végzettek 23, a diplomásoknak csak 7 százaléka nem tudja, mit gondol a kérdésről, de ami érdekesebb, hogy a magasabban iskolázott válaszadók között többen hisznek a homeopátiában. A diplomások 52, az érettségizettek 48, a szakmunkások 41, a nyolc általánost végzettek 37 százaléka szerint hasznos a homeopátia - írja a lap.


Kiderült a felmérésből az is, hogy a válaszadók többségének nincs közvetlen tapasztalata a homeopátiás szerekről, és anélkül formált véleményt, hogy ő maga vagy valamelyik családtagja valaha szedett volna ilyen szereket. 22 százalék mondta, hogy ő vagy valamelyik családtagja próbált már homeopátiás szert, 5 százalék használ rendszeresen ilyeneket - derül ki a kutatásból, amelyről itt olvashat bővebben.

Homeopátia: mitől népszerű mégis?

Az utóbbi hetekben Magyarországon jókora médiahullám emelkedett fel a homeopátia ellen. A témával kapcsolatban egy sor szervezet megnyilvánult, amely valamennyire is érintett lehet az ügyben. A startjelet egy nemrégiben a Magyar Tudományos Akadémia által közzétett dokumentum szolgáltatta. A köztestület orvosi osztályán nem hivatalosan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy álláspontjuk két éve változatlan, mondanivalójuk nincs. A téma most csak azért került elő, mert egy nemzetközi testület (amelynek az MTA is tagja) egyik munkacsoportja publikált egy homeopátiával kapcsolatos állásfoglalást. Ez jelent meg az Akadémia honlapján. A hangulatot jól mutatja, hogy a homeopátiára vonatkozó kérdésünk után először ezt a megrökönyödött választ kaptuk: "Az orvosi osztályt hívták!" - írtuk korábbi cikkünkben, amelyet ide kattintva érhet el.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt napos időnek örülhetünk, csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag