A súlyos lefolyású koronavírus-fertőzés újabb veszélye

Hosszú távú kognitív károsodással járhat a betegek egy részénél a COVID-19 okozta súlyos megbetegedés - erősítette meg egy új tanulmány.

A koronavírus-fertőzést túlélő, súlyos lefolyású megbetegedésen átesettek egy része maradandó kognitív károsodással szembesülhet. Ennek mértékét szakemberek szerint ahhoz lehet hasonlítani, mint amekkora csökkenés jellemzően tapasztalható egy hetvenéves embernél az ötvenéves korában fennálló kognitív működéshez képest - számol be az eClinicalMedicine című folyóiratban megjelent tanulmány eredményéről a Bloomberg.

A kognitív képességek romlása a koronavírus-fertőzés egyik lehetséges következménye. Forrás: getty images
A kognitív képességek romlása a koronavírus-fertőzés egyik lehetséges következménye. Forrás: getty images

Mi derült ki a tanulmányból?

A tanulmány alapját képező kutatásba 46 beteget vontak be, akiket hat-tíz hónappal a kórházba kerülésük után vizsgáltak. A kognitív funkciók romlása mindegyiküknél hirtelen következett be: néhány hónap alatt húszévnyi szellemi öregedéssel - és körülbelül tíz IQ-pontos csökkenéssel - volt egyenértékű - idézte a Bloomberg Adam Hampshire-t, az Imperial College London  professzorát, a tanulmány társszerzőjét. Hampsire hozzátette: mindez komoly hatással van az érintettek munkaképességére és mindennapi életére.

A kutatócsoport becslései szerint csak Angliában több mint 40 ezer Covid-19 túlélő szembesülhet gyógyulása után a kognitív funkciók romlásából adódó nehézségekkel. 

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)