50 éve nem volt ekkora drágulás Magyarországon

Raskó György agrárközgazdász szerint az alapvető élelmiszerek egy év alatt akár 50-100 százalékkal is megdrágulhatnak, és ez tartós marad.

Raskó György agrárközgazdász az RTL Híradónak azt mondta, hogy az étolaj és a húsok ára esetében is 30 százalékos emelkedésre számít, a magas árak pedig tartósan velünk maradnak. Úgy vélte, ha a kormány eltörli az árstopot és egyszerre ereszti rá a fogyasztókra a megdrágult élelmiszereket, az akár belpolitikai válságot idézhet elő. Valószínűleg a kormány erre kitalál valamilyen megoldást, de az árak növekedését nem tudja megállítani.

dsadsa
Egész Európában emelkednek az élelmiszerárak a termelés költségeinek növekedése miatt. Fotó: Getty Images

A mostani élelmiszer drágulás egyik oka az energiaválság, hiszen a mezőgazdasági nyersanyagok előállításához komoly energia szükséges. A másik pedig, hogy az orosz-ukrán háború miatt Ukrajna hatalmas vetésterületeit nem tudják megművelni. Egész Európában emelkednek az élelmiszerárak a termelés költségeinek növekedése miatt.

A szakember szerint Magyarországon az ÁFA 5 százalékosra csökkentésével lehetne mérsékelni az elszabadult árakat. Például a húsok egy részénél ez már így van. A rászorulóknak pedig utalványt vezetne be. Az alapvető élelmiszerek pár év alatt akár 50-100 százalékkal is drágulhatnak, ami társadalom nagy részének már elviselhetetlen szint - mondta.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: