Veszélyben a pilóták agya

A legújabb neurológiai kutatás szerint a nagy magasságokban repülő pilóták az agyi léziók megnövekedett kockázatának vannak kitéve.

A Neurology legutóbbi számában megjelent kutatásban az amerikai légierő 102 U-2 pilótáját és 91 nem pilótát vizsgáltak (26 és 50 év közötti személyeket) agyi képalkotó MR-vizsgálattal. A szkennelés során olyan apró agyi léziókat kerestek, amelyek a neurológiai betegségekben tapasztalható memóriaromlással állnak összefüggésben.

"Az 5,5 kilométeres magasság felett repülő pilóták ki vannak téve a dekompressziós betegség (keszonbetegség) kockázatának" - magyarázta a tanulmány szerzője, Stephen McGuire, a San Antonió-i Texas Egyetem kutatója. "A keszonbetegség kockázata a légierő pilótái körében 2006-tól a háromszorosára nőtt, valószínűleg a pilóták gyakoribb és hosszabb expozíciója következtében. Eddig azonban nem sikerült kimutatnunk ezzel kapcsolatban semmilyen maradandó klinikai neurokognitív vagy memória rendellenességet."

A keszonbetegséggel időnként járó agyi tünetek közé tartozik a lelassult gondolkodás, a zavartság, a reakció hiánya és a maradandó emlékezetvesztés.

A mostani kutatásból az derült ki, hogy a pilóták esetében közel négyszer nagyobb az agyi léziók térfogata, és háromszor nagyobb az agyi léziók száma, mint a nem pilóták esetében. Az eredmények attól sem függtek, hogy a pilóták kórtörténetében előfordultak-e a dekompressziós betegség tünetei. A kutatás azt is kimutatta, hogy míg a léziók a nem pilótákban főként a frontális fehérállományban alakulnak ki, ami a normális öregedés során fordul elő, a pilótákban a léziók egyenlően oszlanak el az egész agyban.

)
Útipatika külföldi vakációhoz

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)