Stopperórákat szereltek egy kínai turistalátványosság vécéjébe

Egészen különös okból kerültek be a napokban a hírekbe az ősi kínai buddhista Jünkang-barlangtemplomok. Az UNESCO Világörökség listáján szereplő turistalátványosság látogatók számára fenntartott mosdójában a bent töltött időt kijelző órákat szereltek fel a fülkék ajtaja fölé.

A digitális kijelzőkön azonnal látható, hogy egy fülke éppen szabad-e vagy sem. A foglalt vécék felett pedig az ajtó bezárását követően eltelt idő is másodpercre pontosan követhetőírja a CNN. A különös megoldásról először az egyik helyi újság, a Xiaoxiang Morning Herald szerkesztőségét értesítette egy olvasó, aki videót is mellékelt tapasztalatait összegző leveléhez. „Elég jó technikai előrelépésnek gondoltam, hiszen így nem kell kint sorban állni vagy kopogni a vécéajtón. Emellett azonban kissé kínosan is éreztem magam miatta. Olyan érzés volt, mint folyamatosan figyelnének” – idézi a lap cikke a levélírót.

Jünkang-barlangok, Kína
A Jünkang-barlangok az UNESCO Világörökség részét képezik. Fotó: Getty Images

Az intézmény egyik alkalmazottja a Xioxiang Morning Herald megkeresésére elmondta, hogy a stopperórák felszerelése a növekvő látogatószám miatt volt indokolt. Hangsúlyozta azonban, hogy nem az a cél, hogy időben korlátozzák a vécék használatát. Mint mondta, senkit sem fognak a dolga végzése közben kizavarni a fülkékből, illetve nem állítanak be azokra például 5-10 perces időkorlátot. Egy másik alkalmazott pedig a Nanchang Evening News kérdéseire válaszolva arról beszélt: az órák már május 1. óta működnek a mosdókban, elsősorban biztonsági eszközként. Kifejtette, ha egy látogató nagyon hosszasan bent tartózkodik, akkor felmerülhet a gyanú, hogy rosszul lett és segítségre szorul.

A kínai népesség körében az egyik legnépszerűbb blogoldalnak számító Weibo felületén számos véleményt megfogalmaztak a felhasználók az intézkedésről. Volt, aki szerint nagyon is jó ötlet, hiszen így talán kevésbé lesz kedve bárkinek is a vécén ülve a mobilját nézegetni, közben elvéve mások elől a helyet. Mások szerint célravezetőbb lenne, ha a turistalátványosság fenntartója az órák felszerelése helyett inkább arra fordította volna a pénzt, hogy bővítse a mosdók kapacitását.

Kellemetlen panaszokhoz vezethet, ha túl hosszasan ücsörgünk a vécén. Mutatjuk, melyek a legfőbb kockázatok.

A Jünkang-barlangok 2001-ben kerültek fel az UNESCO Világörökség listájára mint az észak-kínai Sanhszi tartomány egyik legnagyobb attrakciója. A 2023-as évben hárommillió látogató váltott jegyet, hogy láthassa az ősi buddhista szobrászati helyszínt. Ezzel a tavalyi látogatószám toronymagasan csúcstartóvá lépett elő, letaszítva az élről a 2019-ben feljegyzett közel kétmilliós számot.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

Estig napos idő várható a gomolyfelhők fokozatosan leépülnek, kiderül az ég. Addig elsősorban keleten, délkeleten még kialakulhat néhol zápor, zivatar, de teljesen másutt sem zárható ki. A cellákhoz intenzív csapadékhullás, erős, esetleg viharos széllökés is társulhat. Zivataroktól függetlenül gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Késő estére 21 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra