Nincs programötleted a hosszú hétvégére? Adunk egyet

Kirándulásokkal, kiállításokkal, lovas bemutatóval és gyermekprogramokkal kezdődik a hétvégén az idegenforgalmi idény a Gemenc Zrt. ökoturisztikai központjában, Pörbölyön.

Érdemes felírnod az idei utazási terveid közé a Gemenc Zrt. ökoturisztikai központját, ugyanis az egész szezonban változatos programokkal várnak minden korosztályt. A mostani hétvégére például az alábbiakat tervezik.

gemenci erdő
Érdemes meglátogatni a gemenci erdőt. Fotó: Getty Images

Gyalogtúra szombaton

Szombaton délelőtt például 20 kilométeres gyalogtúrát szerveznek Magyarország jelenleg ismert legnagyobb törzskerületű fájához, az úgynevezett „pörbölyi titánhoz”. A 2013-ban fellelt, 12 méteres törzsű csomoros fekete nyár a Gemenc pörbölyi erdőtömbjében áll, korát 100 évre becsülik.

Vasárnap tényleg feléled a Gemenc

Vasárnap az Éledő Gemenc című szezonnyitó eseményen az ökoturisztikai központtól délelőtt és délután egyaránt két alkalommal visz kirándulókat egy lovas fogat a gemenci erdőbe. De most először indul el a gemenci erdei vasúton a Rezét gőzmozdony nosztalgiavonata is.

A központban látogatható lesz A gemenci gímszarvas és A Gemenc kincsei című interaktív kiállítás, bemutatják Szarvas Pongrác az ártéri erdőről 2022-ben megjelent könyvét, az Anda Lovas Sport egyesület pedig a középkori lovas nomádok harcmodorából ad ízelítőt. A gyermekeket egész nap készségfejlesztő fajátékok, kézműves foglalkozások várják.

A Gemenc Zrt. azt is közölte, hogy az erdei vasút szombattól október 29-éig nyári menetrend szerint közlekedik Pörböly és Malomtelelő között: péntekenként három, hétvégén és ünnepnapokon hat-hat vonat indul Pörbölyről. A Rezét gőzmozdony által vontatott nosztalgiavonatok pedig csak hétvégén és ünnepnapokon közlekednek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +24 °C
Minimum: +10 °C

A kezdetben párás, felhős északi tájakon is naposra fordul az idő, és általában sok napsütésre számíthatunk a képződő gomolyfelhők mellett. Főként az északkeleti tájakon alakulhat ki kevés helyen zápor, zivatar. A délnyugati szél megélénkülhet, zivatarok környezetében megerősödhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között változik. A változékony idő mellett a frontérzékenyek tüneteit napközben kettős fronthatás erősítheti fel.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra