Megbüntethetnek, ha így utazik a család Horvátországba

Ha autóval indulunk Horvátországba nyaralni, szinte otthon érezhetjük magunkat, a magyar közlekedési szabályok ugyanis nem sokban térnek el az ottaniaktól. Mégis, annak érdekében, hogy a pihenést ne árnyékolja be közlekedési bírság, érdemes kitérni egy speciális szabályra, amely a gyerekek utazására vonatkozik.

Milyen módon lehet gyerekeket elhelyezni a kocsiban úgy, hogy az megfeleljen a horvátországi jogszabályoknak? Ezzel a kérdéssel foglalkozik szerdai közleményében a police.hu. Mint írják, bár a szomszédos államban a közúti közlekedési szabályok hasonlítanak a hazaiakra, ebben a tekintetben van némi különbség. Hogy senkit ne érjen kellemetlen meglepetés, érdemes megfogadni Magyarország Zágrábi Nagykövetségének Konzuli Osztálya útmutatását az ügyben.

gyerekülés, kisfiú, autó
A gyerekek autós szállításának szabályai némiképp eltérnek Horvátországban a hazaiaktól. Fotó: Getty Images

A horvát közúti közlekedés biztonságáról szóló törvény tárgyalja a gyermekek (legfeljebb) 8+1 fős befogadóképességű gépjárműben szállítását. Ennek értelmében az alábbi szabályokat kell betartani a közlekedés során.

  • Amennyiben a 8+1 fős gépjármű biztonsági övekkel felszerelt, úgy 150 centiméternél alacsonyabb gyermeket csak biztonsági gyermekülésben/ülésmagasítóban szabad szállítani, amelyet a járműben biztonsági övvel vagy külön rögzítő kapoccsal kell rögzíteni a biztonsági gyermekülés gyártója által előírt módon.
  • Biztonsági övekkel felszerelt 8+1 fős, motoros járműben 135–150 centiméter magasságú gyermekeket csak abban az esetben nem szükséges biztonsági gyermekülésben/ülésmagasítóban szállítani, ha a gyermeket a felnőttek számára kialakított biztonsági övvel az előírásoknak megfelelően be lehet kötni. A gyermek ilyenkor nem ülhet az első ülésen.
  • Biztonsági övekkel nem felszerelt 8+1 fős, motoros járműben 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, a 3 évnél idősebb, de 150 centiméternél alacsonyabb gyermeket az első ülésre ültetni tilos.
  • A gépjármű vezetője a biztonsági gyermekülésben menetiránnyal szemben elhelyezett gyermeket nem szállíthat olyan utasülésen, melyet az első légzsák közvetlenül véd, amennyiben a légzsák nincs kikapcsolva. Akkor sem, ha a légzsák automatikusan kikapcsol.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +4 °C

A párásság, ködfoltok feloszlása után alapvetően napos időre számíthatunk a délnyugat felől növekvő fátyolfelhőzet és a kevés gomolyfelhő mellett. Ugyan a legtöbb helyen nem várható csapadék, egy-egy zápor kialakulása nem kizárt. A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű. Késő estére többnyire 4 és 12 fok közé hűl le a levegő. Se fronthatás, se eső nem ronthatja el a vasárnapot.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra