Koronavírus: fürdőzés közben is elkaphatjuk?

Vajon van okunk a megfertőződéstől tartani a medencékben, vagy például a balatoni csobbanás alatt? Mutatjuk a választ.

A koronavírus alapvetően cseppfertőzéssel terjed. A köhögés, tüsszentés, légzés és beszéd során a levegőbe került, életképes vírusrészecskék egy bizonyos ideig lebegnek, így tulajdonképpen bárki belélegezheti őket. Egy korábbi kutatás pedig már azt is bebizonyította , hogy a fertőzésveszélyt jelentősen megnövelheti, ha a zárt térben légkondicionáló is működik. De vajon mi a helyzet akkor, ha egy medencében vagy élővízben fürdőzünk egy azonosítatlan, tünetmentes koronavírus-fertőzöttel?

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus nyár, koronavírus nyaralás, koronavírus strand, koronavírus terjedése, koronavírus víz
Növelheti a fertőzésveszélyt, ha sokan vannak egyszerre a medencékben.Fotó: Getty Images

Van okunk félni az élővizekben?

Erre a kérdésre kereste a választ korábban Földvári Gábor, az Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) tudományos főmunkatársának segítségével a LikeBalaton is. Mint 2020-as cikkükben megírták, a szakértő szerint a vízben nem él meg az új típusú koronavírus, így nem kell tartanunk attól, hogy elkaphatjuk a fertőzést a fürdőzés során. „A tudományos szakirodalomban sem találunk leírást a vízzel való terjedésről, tehát nem kell arra számítanunk, hogy a természetes vizekben, például a Balatonban jelen lenne, akár most, akár később, amikor már lecseng ez az időszak” – nyilatkozta korábban a szakember.

Mi a helyzet a medencékkel?

A medencék vizét alapesetben is klórozzák, ez pedig elpusztítja a kórokozókat, így a koronavírust is. Ha tehát jól kezelik klórral például a magánházak medencéit, akkor ott sem fordulhat elő fertőzésveszély - magyarázta Földvári Gábor. Felhívja azonban a figyelmet arra, hogy az emberek egyidejű, tömeges jelenléte a legfőbb rizikófaktor. Ez azt jelenti, hogy ha egy medencében sokan tartózkodnak egyszerre, akkor megnő a koronavírus terjedésének kockázata – azonban itt sem a víz, hanem az egymáshoz közel lévő emberek jelentik a legfontosabb tényezőt.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: