Koronavírus: fürdőzés közben is elkaphatjuk?

Vajon van okunk a megfertőződéstől tartani a medencékben, vagy például a balatoni csobbanás alatt? Mutatjuk a választ.

A koronavírus alapvetően cseppfertőzéssel terjed. A köhögés, tüsszentés, légzés és beszéd során a levegőbe került, életképes vírusrészecskék egy bizonyos ideig lebegnek, így tulajdonképpen bárki belélegezheti őket. Egy korábbi kutatás pedig már azt is bebizonyította , hogy a fertőzésveszélyt jelentősen megnövelheti, ha a zárt térben légkondicionáló is működik. De vajon mi a helyzet akkor, ha egy medencében vagy élővízben fürdőzünk egy azonosítatlan, tünetmentes koronavírus-fertőzöttel?

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus nyár, koronavírus nyaralás, koronavírus strand, koronavírus terjedése, koronavírus víz
Növelheti a fertőzésveszélyt, ha sokan vannak egyszerre a medencékben.Fotó: Getty Images

Van okunk félni az élővizekben?

Erre a kérdésre kereste a választ korábban Földvári Gábor, az Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) tudományos főmunkatársának segítségével a LikeBalaton is. Mint 2020-as cikkükben megírták, a szakértő szerint a vízben nem él meg az új típusú koronavírus, így nem kell tartanunk attól, hogy elkaphatjuk a fertőzést a fürdőzés során. „A tudományos szakirodalomban sem találunk leírást a vízzel való terjedésről, tehát nem kell arra számítanunk, hogy a természetes vizekben, például a Balatonban jelen lenne, akár most, akár később, amikor már lecseng ez az időszak” – nyilatkozta korábban a szakember.

Mi a helyzet a medencékkel?

A medencék vizét alapesetben is klórozzák, ez pedig elpusztítja a kórokozókat, így a koronavírust is. Ha tehát jól kezelik klórral például a magánházak medencéit, akkor ott sem fordulhat elő fertőzésveszély - magyarázta Földvári Gábor. Felhívja azonban a figyelmet arra, hogy az emberek egyidejű, tömeges jelenléte a legfőbb rizikófaktor. Ez azt jelenti, hogy ha egy medencében sokan tartózkodnak egyszerre, akkor megnő a koronavírus terjedésének kockázata – azonban itt sem a víz, hanem az egymáshoz közel lévő emberek jelentik a legfontosabb tényezőt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -2 °C

Erősen felhős vagy borult lesz az ég, némi napsütés csak kevés helyen lehet. A hószállingózás, gyenge havazás napközben fokozatosan szűnik a keleti részeken, közben a délnyugati csapadékzóna egyre inkább hazánk nyugati felét érinti. Arrafelé döntően eső várható, de késő délutántól kiemelten a Dunántúli-középhegység magasabb részein, estefelé az északi határ mentén, illetve a főváros térségében ónos eső is előfordulhat. A délkeleti szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -2 és +4 fok között alakul, de a déli tájakon ennél néhány fokkal melegebb is lehet. Késő este -4, +2 fokot mérhetünk. A meteorológiai előrejelzések szerint fronthatásokra napközben nem kell számítani, így a frontérzékenyek rövid időre fellélegezhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra