Ingyenessé válhat a tömegközlekedés a 14 éven aluliaknak

Teljes egészében ingyenessé tennék Magyarországon a 14 év alattiak utazását tömegközlekedéssel – jelentette be Lázár János építési és közlekedési miniszter egy hétfői rendezvényen.

„Lázár János arra nem tért ki, hogy a 14 éven aluliak ingyenes tömegközlekedése kapcsán megszületett-e már a kormánydöntés, a szövegkörnyezetből inkább úgy tűnt, hogy ez egy reális, komolyan vehető szándék” – írja a Világgazdaság. A miniszter a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara hétfői exkluzív Nagyvállalati Klubjában tartott előadást, ennek során tett említést a fenti tervről. Konkrét dátumot nem említett a változtatás bevezetésére.

Mint azt korábban megírtuk, idén májustól új bérletrendszert vezetett be a kormányzat a vasúti és buszos tömegközlekedésben. Immár egységesen havi 9 450 forintért lehet megyei bérletet váltani a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV és a GYSEV járataira, 18 900 forintért pedig országosan igénybe vehetik az utasok ezeket a szolgáltatásokat. A vonattal vagy busszal ingázó diákok 90 százalékos kedvezményt kapnak.

Lázár a rendezvényen arról is beszélt, hogy a változtatással 50-100 ezer olyan új bérletes jelent meg a rendszerben, akik eddig nem használták a közösségi közlekedést. Ebben szerinte egyaránt szerepet játszott az üzemanyagárak drasztikus emelkedése és az autós forgalom túlzsúfoltsága, de a növekedés legfőbb okaként az olcsó bérletvásárlási lehetőséget jelölte meg.

Borítókép: MTI/Katona Tibor

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, és főként az északi területeken fordulhat elő helyenként gyenge eső. Néhol előbukkanhat a nap. A déli, délnyugati szelet élénk, elsősorban a nyugati országrészben erős, olykor viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 11 és 17 fok között valószínű, de az északkeleti határszélen kissé hűvösebb maradhat az idő. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.