Ha autóval indulunk útnak, ezekre érdemes figyelni

Autóval készül nyaralni? Ha a válasza igen, akkor egészen biztos, hogy néhány órát a sztrádán kell töltenie, a volán mögött, így érdemes megszívlelnie a következő egészséges jó tanácsokat.

1. Pakoljuk be előre az autót!

Ha nem egy kétnapos kiruccanásra készülünk, megspórolhatunk magának némi hátfájást azzal, ha előző este bepakolunk. A folyadék felgyülemlik a porckorongokban alvás közben, ezért közvetlenül felkelés után merev és érzékeny a derekunk, ezért a pakolás fájdalmas is lehet.

2. Csomagoljunk előre ételt!

Egy kis úti elemózsia előrecsomagolásával a költségeinket és a kalóriabevitelt is csökkenthetjük. Érdemes olyan ételeket választani, amelyek segítenek ébernek maradni, és ellensúlyozzák a fáradtságot. A teljes kiőrlésű kenyér megelőzi a kimerültséget, a borsmenta pedig sokkal egészségesebb serkentőszer, mint a kávé. Ha mégis gyorséttermi ételekre fanyalodnánk, kerüljük az olajban sült, zsíros ételeket.

3. Tervezzük meg a megállókat!

Fontos, hogy két-három óránként kiszálljunk az autóból, és megmozgassuk magunkat. Bár repülőúton gyakoribb, autós utazás alatt is előfordulhat mélyvénás trombózis kialakulása. A szüneteket érdemes az étkezések idejéhez igazítani, hogy ne kelljen egész úton nassolni. Még ha csak 15 percre állunk is meg, hogy bedobjunk egy maréknyi diót, a szervezetünk azt a jelet küldi az agyunknak, hogy már ettünk, ezért nem éhezünk meg 30 perccel később.


4. Állítsuk be a testhelyzetet!

A vezető azzal kerülheti el a hajladozást, hogy egy kissé felfelé hajtja a belső visszapillantót. Így egyenesebben lehet ülni, miközben kinézünk a hátsó ablakon, és a derékfájást is megelőzhetjük.

5. Tervezzünk valamilyen testmozgást a vakáció alatt!

Ez nem hangzik valami csábítóan, de nem engedhetjük meg magunknak, hogy teljesen félretegyük a megszokott, egészséges napi rutint. Ha városnéző kirándulás a cél, a séta természetesen elegendő mozgásnak számít, de ha napozós-strandolós nyaralás a cél, érdemes reggel sétálni egy nagyot vagy úszni a tengerben. Érdemes letenni az autót, és bérelt kerékpáron vagy gyalog felfedezni a várost.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)