Erre ügyeljünk, ha repülővel utazunk

Az órákon át történő ülés, illetve a szokatlan nyomásviszonyok miatt a repülés emelheti a növeli a trombózis kialakulásának veszélyét – figyelmeztetett egy hazai szakember. Mutatjuk, mit javasol a rizikó csökkentése érdekében.

Nyáron sokan szállnak buszra vagy repülőre, hogy otthonuktól távol töltsék szabadságukat. Csakhogy a sok ülés, a repülés esetén pedig a száraz levegő és nyomáskülönbség sem tesz túl jót a vérkeringésnek. Tovább ronthat a helyzeten a folyadékhiány, a kiszáradás ugyanis melegágya a trombózisnak, hiszen a vér ilyenkor sűrűbbé válik és lassabban kering – mutatott rá a napokban Dr. Blaskó György belgyógyász az RTL Klub Reggeli című műsorában.

A dehidratáció egyszerűen megfogalmazva azt az állapotot jelenti, amikor szervezetünk több folyadékot veszít, mint amennyi belekerül. Emiatt nehezebb lesz például a testhőmérséklet szabályozása vagy a káros anyagok eltávolítása. Nézzük, milyen tünetek utalnak arra, hogy dehidratáltak vagyunk .

Vigyázzunk magunkra!

A szakember szerint a legfontosabb, amit a baj megelőzése érdekében tehetünk, a bőséges folyadékfogyasztás . De érdemes lehet még utazás előtt kivizsgáltatni magunkat, hogy nem szenvedünk-e olyan örökletes betegségben, amely növelheti az érelzáródás esélyét. Ez különösen azoknál az embereknél fontos, akik családjában már előfordult trombózis. De fokozott óvatosság ajánlott elhízás, mozgásszegény életmód és/vagy dohányzás esetén is.

trombózis, repülés
A repülés emelheti a növeli a trombózis kialakulásának veszélyét. Fotó: Getty Images

Életveszélyes állapotot okozhat a trombózis

Bár az utazások kapcsán kialakult trombózis a szakember elmondása szerint elég ritka, ettől még nagyon fontos, hogy komolyan vegyük a veszélyt. A trombózis érelzáródást jelent, amely lehet artériás vagy vénás. A probléma súlyosságát nagyban befolyásolja az elzáródás helye. Az állapot jelentősen veszélyesebbé válhat, ha az úgynevezett trombus (vérrög) leszakad, ekkor ugyanis embólussá válik, amelyet a véráram tovább sodor, és így akár a tüdőbe is bejuthat. Ebben az esetben tüdőembóliáról beszélünk, és az érintett könnyen életveszélyes állapotba kerülhet.

A belgyógyász kitért arra is, hogy ha olyan betegséget diagnosztizálnak nálunk, amely a trombózis rizikófaktorának számít, esetleg családi halmozódás növeli esetünkben az érelzáródás esélyét, akkor kezelőorvosunk véralvadásgátló alkalmazását javasolhatja a repülés előtt. Ez azt jelenti, hogy be kell adnunk magunknak egy ampullányi készítményt, mielőtt felszállnánk a gépre. „Csak ügyelni kell arra, hogy a visszafelé útra is legyen az érintettnél egy ampulla” – fűzte hozzá Blaskó György.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: