A járvány alatt így szabad lakást bérelni

A koronavírus miatti korlátozások enyhítésével együtt - érthető módon - az emberek utazási kedve is feléledt. Sokan azonban még hezitálnak, leginkább azért, mert nem tudják, hogy biztonságos-e a szállásfoglalás a különböző apartmanokban, magánlakásokban.

Bár a korlátozásokon világszerte enyhítettek, a koronavírus még ugyanúgy jelen van és fertőz, így mindenkinek érdemes továbbra is betartani bizonyos szabályokat. Ezek közé tartozik a rendszeres és alapos kézmosás, a zárt közösségi terekben, illetve tömegközlekedési eszközökön a maszk hordása és a két méteres szociális távolság betartása, amikor csak lehetséges. Ha pedig utazást terveznénk, érdemes az eddigieknél is jobban átgondolnunk az úticélunkat.

Szimuláció mutatja be, mennyit számít a távolságtartás Miközben a tavaszi idő a szabadba, társaságba csábít, a koronavírus-járvány miatt továbbra is fontos, hogy kerüljük a közösségeket és minél kevesebb emberrel érintkezzünk. A The New York Times 3D-szimuláción ábrázolta, miért segít a távolságtartás afertőzéselkerülésében, amelyet az alábbi cikkünkben tekinthet meg.

Mire figyeljünk, ha szállást foglalunk?

Az amerikai CDC hivatalos álláspontja szerint a vírus leginkább személyes kontaktuson keresztül terjed, ha például egy hozzánk képest két méteres körön belül tartózkodó, fertőzött személy köhög vagy tüsszent. A koronavírust úgy is elkaphatjuk, ha megérintünk egy vírussal szennyezett felületet, majd utána az arcunkhoz, szemünkhöz, szánkhoz vagy orrunkhoz érünk, de a CDC álláspontja szerint nem ezzel terjed leginkább a kórokozó.

Alaposan tervezzük meg a nyaralásunkat! Fotó: Getty Images
Alaposan tervezzük meg a nyaralásunkat! Fotó: Getty Images

A The New England Journal of Medicine című szaklapban jelent meg az a tanulmány, amely azt foglalta össze, hogy a vírus mennyire életképes különböző anyagokra tapadva. Az összegzés szerint a réz felületeken 4, a kartonpapíron pedig 24 órán át, a műanyag és a rozsdamentes acél felületeken pedig 2-3 napig marad életben a kórokozó. Azt azonban, hogy egy szállás mennyire biztonságos, nem csupán az befolyásolja, hogy a benne lévő tárgyak milyen anyagból vannak.

Nem mindegy, hogy mennyire sűrűn látogatott az a terület, ahol az adott szálláshely található. A forgalmasabb helyeken ugyanis több az ember, akik többféle helyről is érkeznek, ez pedig megnövelheti a megfertőződés kockázatát. Biztonságosabb lehet egy kevésbé látogatott, elzártabb régióba utazni, ahol a szociális távolságtartás is könnyebben betartható. Az sem mindegy, hogy az előttünk lévő vendégek mikor hagyták el a szálláshelyet. Ha néhány nap már eltelt azóta, mióta távoztak, akkor minimális az esélye annak, hogy fertőzőképes kórokozók maradtak utánuk, még akkor is, ha esetleg az egyikük beteg vagy hordozó volt.

Mindenkinek a saját felelőssége, hogy vállalja-e az utazással, szállásbérléssel kapcsolatos esetleges kockázatokat, de a szakértők szerint nem szabad elfelejtenünk azt a tényt, hogy egyelőre még sok mindent nem tudunk a koronavírussal kapcsolatban.

Drasztikusan változik idén a balatoni strandolás, egyenruhás strandjárőröket vetnek be. Erről bővebben az nlc.hu cikkében is olvashatunk!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció