Zene, amellyel elkerülheti az orvosokat

Bár a zenének, amelyet hallgatnak, nincs szövege, amely növekedésre biztathatná őket, a Mozartot hallgató koraszülöttek gyorsabban gyarapszanak és ezáltal jobban erősödnek, mint a zenét nem hallgatók - állítják az izraeli Tel Aviv Egyetem kutatói.

Dr. Dror Mandel és Dr. Ronit Lubetzky, az egyetem Sackler Orvosi Karának kutatói 30 percig játszották Mozart zenéjét a koraszülötteknek és felfedezték, hogy ezután a babák kevesebb energiát adtak le, vagyis többet tudtak a növekedésre fordítani.

A koraszülöttek esetében az orvosok egyik legfontosabb célkitűzése az, hogy a babák elérjék azt a súlyt, amikor már biztonságban hazaadhatók. A kórházban a fertőzésveszély is nagyobb.

A tudósok számos elméletet dolgoztak ki az eredmények indoklására. "Mozart zenéjének ismétlődő dallamai hatással lehetnek az agykéreg szerveződő központjaira" - mondta el Dr. Mandel. "Ez zeneileg magyarázatot adhat, azonban a tudományos indokláshoz további kutatásokra van szükség."

Korábban már igazolták, hogy az érintés általi stimuláció és a megfelelő megvilágítás befolyásolja a koraszülöttek fejlődését. A kutatók most arra keresik a választ, hogy más zenékkel (a könnyűzenét is ideértve) is sikerül-e hasonló hatást elérni, emellett azt is kipróbálják, hogyan reagálnak a babák az anya által a várandósság alatt hallgatott zenékre.

A cikk a Pediatrics folyóiratban olvasható.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció