Víztartálynak gondoljuk, de baktériumtenyészet

Egyre több helyen kínálják hűsítő vizüket az irodákba, gyógyszertárakba, üzletekbe telepített vízautomaták. Egy német vizsgálat szerint csak mintegy harmaduk vízminősége biztonságos.

A gyerekek örömmel szentelik figyelmüket az üzletekben felállított tiszta műanyagpohárkákkal felszerelt vízautomatáknak, s a szülők legnagyobb örömére hamarosan vizet is fakasztanak a szerkentyűkből. Addig sem rohangálnak, unatkoznak, nyafognak, sőt kifejezetten udvariasak, még az idegeneket is szívesen végigkínálják a frissítő kortyokkal. A felnőttek is örülnek a kellemes hőmérsékletű ingyen víznek. Nem gondolják, hogy a steril kinézetű tartályból többnyire nem éppen a legjobb minőségű vizet kapják.

A berlini Német Szövetségi Kockázatelemző Intézet (BfR) már 2005-ben figyelmeztetet a víztartályok higiéniai hiányosságaira. Az intézet akkor az egy híján nyolcszáz vízminta mintegy 36 százalékának minőségét ítélte aggályosnak. A probléma a készülékek hiányos karbantartásának számlájára írható. Elég, ha nem az előírt időben cserélik a víztartályt, ha az automata a tűző napon áll, túl meleg helyen lett felállítva, vagy csak nem tisztítják rendesen. A fogyasztó e hiányosságokból nem lát semmit, a frissen fertőtlenített tartályok pontosan úgy néznek ki, mint azok, melyek csőrendszere baktériumokat tartalmazó lerakódásokkal bélelt. Az üzemeltetőket ugyanis semmi nem kötelezi arra, hogy a karbantartási naplót nyilvánossá tegyék.

A vizsgálatok szerint 2007-ben a negyven különböző víztartályból származó vízminta 87,5 százaléka nem felelt meg az ivóvíz hivatalos mikrobiológiai határértékeinek. Igaz a csapvíz sem teljesen steril, de az legalább folyóvíz, amelyben nem tudnak elszaporodni a kórokozók.

Forrás:
www.focus.de

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció