Videójáték: 60 felett is érdemes kipróbálni!

A speciálisan erre a célra kifejlesztett videojáték felpörgette a kísérletben részt vevő középkorú és idős emberek agyműködését.

A szaklapban közzétett tanulmányból az derült ki, hogy a játékkal játszó személyek gyorsabban és hatékonyabban tudtak egyszerre több feladatot végezni, mint azok a huszonévesek, akik nem játszottak a játékkal. Az előnyök más feladatokban is megmutatkoztak, és körülbelül hat hónapig éreztették hatásukat.

Az eredmények nem jelentik azt, hogy akik videojátékokat játszanak, nyugodtan SMS-ezhetnek vezetés közben, és egyelőre a való életben sem lehet feltétlenül alkalmazni őket. A kutatást vezető Adam Gazzaley, a San Franciscó-i Kalifornia Egyetem munkatársa szerint azonban ez az első olyan kutatás, amely bebizonyította, hogy a videojátékokból szerzett készségek a videojátékozáson kívül egyéb területeken is javíthatják az emberek teljesítményét.

A videójáték nemcsak a fiataloké

Gazzaley egy speciális videojátékot készíttetett a kísérlethez. A NeuroRacer című játékban a játékosoknak egy animált autót kell egy változatos, kanyargós úton tartaniuk, miközben színes geometriai alakzatok ugranak fel a képernyőn, és csak a meghatározott alakzatokra kell rákattintaniuk. A játék kifejezetten a többfeladatos munkavégzés képességét fejleszti.

A kísérletben részt vevő 60 és 85 év közötti személyek először egy szabványos tesztet végeztek el, amely a többfeladatos munkavégzés képességét értékelte. Minél idősebb volt az alany, annál gyengébb volt ez a képessége. Az idős önkénteseknek adtak egy laptopot a kísérleti játékkal, és megkérték őket, hogy egy hónapig játszanak vele otthon.

Egyik résztvevő sem játszott korábban videojátékokkal, de élvezték a feladatot. Az egy hónap lejártával az alanyok újabb teszteket végeztek, amelyek reakcióidejüket és kognitív működésüket mérték. Gazzaley kutatócsoportja a mért készségek egyértelmű javulását mutatta ki. A kutatók most azt vizsgálják, hogyan segíthetne a módszer más embereknek is, például a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (ADHD) szenvedőknek.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)