Veszélyben az egészségesek - át kell gondolni a prosztatarák szűrését!

Nincs elégséges bizonyíték, mely alátámasztaná a prosztatarák szűrésében széleskörűen használt prosztata-specifikus antigén (PSA) teszt használatának jogosságát - írja két cikk is a bmj.com-on.

A szerzők szerint a PSA vizsgálat nem tud különbséget tenni a halálos, illetve az ártalmatlan prosztatarák között, ami egészséges férfiak túlkezeléséhez vezet. A prosztata-specifikus antigént a prosztata mirigysejtjei állítják elő. Egészségesek vérében csak kis mennyiségben látható, szintje viszont gyakran emelkedik prosztatarák és jóindulatú prosztata-megnagyobbodás esetén.

A PSA-szűrést, ellentmondásossága ellenére, számos országban széleskörűen alkalmazzák. A szűrt férfiak körében alacsonyabb a prosztatarák okozta halálozási aránya, azonban a diagnózisok jelentősen emelkedett száma és a túlkezelés növeli a költségeket.

Az első tanulmányban egy svéd kutatócsoport becsülte meg, a PSA mennyire jó előrejelzője a jövőben prosztatarák diagnózisának. 540 prosztatarákos és 1034 egészséges kontroll egyén évekkel korábban történt PSA-szűrés eredményeit hasonlították össze, és a PSA csak nagyon kis valószínűséggel jelezte előre a betegség kialakulását. A szerzők szerint a szűrés során a korai diagnózis felállításához újfajta markerek szükségesek.

A második írásban amerikai kutatók vizsgálták PSA-szűrés előnyeit és hátrányait, összehasonlítva a felmerülő költségeket és hasznot. Szerintük a téves pozitív eredmények financiális és pszichológiai hatása, és a túlzott kezelés precízebb elemzéseket igényel.

A kutatók véleménye szerint, melyet a lap szerkesztői között lévő ausztrál Monash Egyetem munkatársai is osztottak, a férfiakat tájékoztatni kellene a PSA-teszt hasznáról, kockázatáról és bizonytalanságáról. Dr. Dragan Ilic és Sally Green professzor hozzátette, hogy a prosztatarák szűrésben újfajta, megbízható módszereket kifejlesztése mindenképpen szükséges.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés