Van megoldás a túl erős menstruációra

Sokkal kevesebb újbóli műtétre van szükségük a globális endometrium-abláción átesett nőknek. A viszonylag új eljárást a hosszan tartó, nagy mennyiségű menstruációs vérzés kezelésében alkalmazzák a méheltávolítás alternatívájaként.

A globális endometrium-abláció ugyanolyan hatékony, mint a méheltávolítás, ám kevésbé invazív, valamivel kisebb az előforduló szövődmények gyakorisága, és nem utolsósorban olcsóbb is. A műtét során hővel, hideggel, mikrohullámokkal vagy radiofrekvenciás energiával roncsolják szét a méhfal legbelső rétegét, míg a méh egésze épségben marad. Ezek után hegszövet képződik, és a havi vérzés mennyisége, illetve a vele járó fájdalom rendszerint csökken. A Mayo Klinika Obstetrics and Gynecology-ban megjelent közleménye szerint mindössze az abláción átesett nők 16 százaléka szorult nagy mennyiségű vérzés miatti méheltávolításra az operációt követő öt éven belül. Ez csaknem a fele a várt aránynak.

Abimbola Famuyide, az eredményeket bemutató cikk egyik társszerzője elmondta, hogy néhány orvos megfigyelése szerint a 30 százalékot is eléri a további kezelésre szoruló nők aránya az abláció utáni első öt évben. Kevésbé hatékony a módszer a tünetek hosszú távú enyhítésére olyan 45 év alatti nők esetében, akiknél a beavatkozást megelőzően nagyon erős volt a menstruációval járó fájdalom, illetve akiknél petevezeték-lekötést végeztek a terhesség megelőzése érdekében.

A nagy mennyiségű vagy hosszan tartó menstruációs vérzés ötből egy nőt érint élete folyamán, többnyire a változókor kezdete táján. A vizsgálathoz több mint 800, abláción átesett nő orvosi adatait elemezték a klinika kutatói.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: