Valóra vált: videó készül gondolatainkról!

Egy képet létrehozni az emberek agyáról, mindeddig nehezen hihető mutatványnak bizonyult. Azonban Dr. Jack Gallant képes volt reprodukálni egy videót az emberi agyműködésről. Te feltöltenéd gondolataidat a YouTube-ra?

Bár a kutatási eredmény szaklapban még nem jelent meg, Dr. Gallant és munkatársa Shinji Nishimoto fMRI segítségével térképezték fel két beteg agyát, akik a vizsgálat alatt videót néztek.

"Egy számítógépes programot alkalmaztunk, mellyel az összefüggést vizsgáltuk a látott alakok, színek, mozgásformák, és a betegek vizuális agykérgének aktivitása között. Később 200 napot töltöttünk el, az alanyok YouTube-klipeket néztek, és próbáltuk megjósolni, közben mely agyterületek aktivizálódnak. Végezetül egy szoftverrel monitoroztuk az alanyok agyát, amint filmet néztek, és próbáltuk reprodukálni idegi aktivitásuk alapján, mit látnak pontosan. Ennek eredményeképp a program képes volt homályos képkockákból álló folyamatos jelenetek visszajátszására" - magyarázta Nishimoto vizsgálatuk lényegét.

Például egy alkalommal, mikor a képernyőn Steve Martin fehér pólót viselt, a szoftver leírta az alakot, és a torzót, azonban egyéb részletek, mint az arc jellemzői nem jelentek meg. "Néhány jelenet jobban dekódolható, mások kevéssé" - mondta Gallant a Times online kiadásában. - "Beszélő fejeket jól tudtunk reprodukálni, azonban a gyors kameramozgás megzavarja az algoritmust.

Ezt a lehetőséget a tudományos fantasztikus irodalom is felvetette. A rajongók jól emlékezhetnek a Vágott verzió (The Final Cut) című filmre, melyben Robin Williams és Mira Sorvino szerepelt. A filmben speciális implantátum segítségével rögzítették az egyének belső képeit és emlékeit. Robin Williams volt a cenzor, akik javított a belső képeken, újraprogramozta az emlékeket.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső