Valóban veszélyesebb a dohányzás a nőkre nézve?

Vajon van-e alapjuk azoknak a kutatási eredményeknek, amelyek szerint a nők érzékenyebbek lehetnek a cigarettafüstben előforduló rákkeltő és egyéb káros anyagokra, mint a férfiak?

Egy 700 tüdőrákos beteget magába foglaló svájci felmérés szerint a nőknél korábban diagnosztizálták a betegséget, még akkor is, ha kevesebbet dohányoztak, mint a férfiak. A Harvard Egyetem és a norvég Bergeni Egyetem kutatásában 950, krónikus obstruktív légúti betegségben (COPD) szenvedő pácienst vizsgáltak, akiknek a betegsége kapcsolatban állt a dohányzásukkal. Az eredmény: a nők fiatalabb korban betegedtek meg, bár kevesebbet dohányoztak, mint a férfiak.

Dr. Inga-Cecilie Soerheim, az említett COPD-kutatás egyik vezetője szerint a nők feltehetőleg érzékenyebbek a dohányzás tüdőkárosító hatásaira. Kollégája, dr. Dawn L. DeMeo egy 2000-es tanulmányban már felfedezte, hogy több nő hal meg COPD következtében, mint férfi, de az okot egyelőre nem találták.

Dr. Michael Thun, az Amerikai Rákellenes Társaság epidemiológiai kutatócsoportjának egykori vezetője szerint azonban a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a nők és a férfiak egyformán veszélyeztettek a tüdőrákkal szemben, de a tüdőtumorok fajtái valóban különböznek nemek szerint.

A COPD-kutatás esetében Thun szerint más faktorok játszhatnak szerepet, például a nők hosszabb élettartama, ami miatt több idejük van arra, hogy a betegség megjelenhessék. Úgy véli, hogy a nemek közötti különbségtételnek nincs értelme, helyette azt kellene tudatosítani az emberekben, hogy a dohányzás rettentő mértékben megnöveli a tüdőrák és a COPD esélyét. "Ha azonban valaki 50 éves kor előtt abbahagyja, a legtöbb kockázatot elkerülheti" - tette hozzá a legújabb szakirodalomra hivatkozva.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső